Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати журналістам доступ на фронт

Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати журналістам доступ на фронт

18 Квітня 2023
881
18 Квітня 2023
16:45

Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати журналістам доступ на фронт

881
DJV: Це єдиний спосіб для світової громадськості отримати чітку та незалежну картину того, що відбувається на війні. Незалежні та нецензуровані повідомлення є незамінними для інформування людей та формування думок.
Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати журналістам доступ на фронт
Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати журналістам доступ на фронт

Асоціація журналістів Німеччини (DJV) закликала «воєнних супротивників» Росію та Україну надати воєнним журналістам доступ на фронт. Відповідну заяву асоціація оприлюднила 18 квітня.

«Асоціація журналістів Німеччини закликає воєнних супротивників Росію та Україну уможливити військовим кореспондентам доступ на фронт. Це єдиний спосіб для світової громадськості отримати чітку та незалежну картину того, що відбувається на війні», — йдеться у заяві. 

Підставою звернення асоціація називає нове розпорядження українського військового керівництва (зміни правил акредитації ЗСУ та запровадження трьох зон перебування - ред.), які «виключають доступ акредитованих журналістів на передову та обмежують їм доступ до тильних відтинків фронту». З російського боку, відзначають автори заяви, незалежним від держави ЗМІ з початку війни заборонено відвідувати зони бойових дій і робити репортажі звідти.

Голова DJV Франк Юбералль вважає, що ці обмеження порушують свободу слова, і не бачить для них «жодних зрозумілих причин».

«Наслідки цієї жахливої ​​війни для всього світу відчуваються в усіх країнах. Незалежні та нецензуровані повідомлення про те, що відбувається на фронті, є незамінними для інформування людей та формування думок», — вважає він.

В Україні від 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого, відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть «червону», «жовту» та «зелену» зони для перебування представників ЗМІ. У «червоній зоні» робота акредитованих представників ЗМІ буде заборонена, а у жовтій — дозволена лише у супроводі офіцера із зв’язків з громадськістю a6o іншої, визначеної командиром посадової особи.

Крім того, відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення. Також запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року.

20 березня оперативно-стратегічне угрупування військ «Хортиця» та Командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» визначили «червону», «жовту» та «зелену» зони для робити журналістів акредитованих ЗМІ на Донеччині та на півдні України відповідно. 

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що в окремих випадках командування може розглянути питання доступу ЗМІ до конкретної ділянки «червоної зони» для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. На їхню думку, «зонування» фактично унеможливлює роботу медіа вздовж лінії фронту і в мирних населених пунктах.

Також «Репортери без кордонів» закликали українську владу негайно скасувати «надмірні обмеження», які на думку організації, виникли через запровадження «зон». Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що влада України повинна у співпраці з журналістами переглянути останні правила «зонування».

Ілюстративне фото: Стас Юрченко/«Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
881
Читайте також
06.05.2023 12:00
Ірина Семенюта
Сергій Денисов
Юлія Лавришин
Гала Скляревська
Ольга Чорна
Юлія Поліковська
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду