Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіновиробництву Артем Колюбаєв стрімко входить в успішні та не пов'язані з кіно бізнеси

Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіновиробництву Артем Колюбаєв стрімко входить в успішні та не пов'язані з кіно бізнеси

10 Жовтня 2023
2012
10 Жовтня 2023
11:41

Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіновиробництву Артем Колюбаєв стрімко входить в успішні та не пов'язані з кіно бізнеси

2012
Серед нових бізнесів Колюбаєва, в яких він отримав частку, — виробництво безпілотників, які купують для ЗСУ коштом президентського фонду United24.
Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіновиробництву Артем Колюбаєв стрімко входить в успішні та не пов'язані з кіно бізнеси
Bihus.Info: Експартнер Єрмака по кіновиробництву Артем Колюбаєв стрімко входить в успішні та не пов'язані з кіно бізнеси

Журналісти Bihus.Info опублікували розслідування «Єрмак має таланти», в якому розповіли про те, як Артем Колюбаєв, колишній партнер керівника Офісу президента Андрія Єрмака по кінобізнесу, протягом останніх шести місяців отримав частки в успішних і не пов’язаних із кіно бізнесах.

Так, у червні цього року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оголосила про появу в Україні нового типу цінних паперів — «кредитних нот». Реалізацію цього нововведення взяла на себе приватна фірма «Маркет Консалт Плюс», власниками якої є Колюбаєв і ще чотири інвестиційні фонди. Останні пов’язані з Колюбаєвим та його паралельним бізнесом у галузі будівництва.

Крім цього, влітку Колюбаєв разом із російським режисером українського походження Олексієм Кирющенком («Моя прекрасна няня», «Свати», «Слуга народу») став співвласником компанії-виробника безпілотників Culver. За даними Bihus.Info, продюсер і режисер отримали в компаніях, які входять в Culver, по 5%. 

«Цікаво, що це сталося після того, як безпілотники від Culver почали користуватися у військових таким попитом, що їх почали купувати з коштів президентського фонду United24, а на горизонті, схоже, замайорів новий великий контракт», — ідеться в журналістському розслідуванні. 

У Bihus.Info також зазначають, що CEO Culver Олександр Даниленко в розмові з ними не надав переконливих пояснень, як саме Колюбаєв і Кирющенко отримали частки в цьому бізнесі і яку роль вони виконують у компанії. 

Що ж до Кирющенка, то він у телефонній розмові з журналістом Максимом Опанасенком заявив, що, на його думку, розслідувачі Bihus.Info роблять «заказуху», і відмовився від спілкування.

У 2020 році «Детектор медіа» писав, що режисер серіалу «Слуга народу» Олексій Кирющенко допомагає формувати концепцію нового державного каналу «Дом» для тимчасово окупованих територій, який створюють на базі телеканалу іномовлення UATV. Кирющенко пояснював, що в основі концепції каналу — ідея примирення та пошук спільних цінностей.

«Дом» розпочав мовлення 1 березня 2020 року. У лютому 2021-го стало відомо, що Кирющенко займається розважальним контентом телеканалу.

Окрім нових бізнесів, Колюбаєв продовжує очолювати Раду з державної підтримки кінематографії. Він обійняв цю посаду у квітні 2021 року на передбачений законом дворічний термін.

7 березня Кабінет Міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії «на весь період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування». Проти цього рішення уряду виступила Українська кіноакадемія, а Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну.

Паралельно з виконанням функцій на посаді голови Ради з державної підтримки кінематографії Колюбаєв успішно розвиває власний кінобізнес.

У Bihus.Info нагадують, що в червні цього року кінопродакшн Колюбаєва «Мейнстрім пікчерз» став одним із переможців мистецького конкурсу, який провело держпідприємство «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», і отримав підряди загальною вартістю 21 млн грн. Ця сума з держбюджету призначена для виготовлення серіалів «Мангровий гай», «Одна велика родина» та «Мистецтво в тіні війни».

Засновником ТОВ «Мейнстрім пікчерз» є Артем Колюбаєв — бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака. Вони вдвох значаться серед засновників ТОВ «Ама віжн», яке у 2020 році також отримало 25 млн грн держпідтримки на зйомки фільму «Щедрик».

Нарешті ще одна сфера заробітків кінопродюсера Артема Колюбаєва — будівництво.

У січні 2023-го розслідувачі Bihus.Info виявили, що Колюбаєв був залучений до будівельного бізнесу, пов’язаного з обраним від «ОПЗЖ» нардепом Вадимом Столаром, а також підозрюваним у державній зраді ексдепутатом Віктором Медведчуком. За даними журналістів, стосунок до будівельних фірм Колюбаєв мав і раніше, але почав активно «заходити» в бізнес якраз тоді, коли Столар став народним депутатом, а Єрмак очолив Офіс президента.

«За перші пів року 2023-го подружжя (Артем і Катерина Колюбаєви. — “ДМ”) отримало від будівельного бізнесу загалом близько 6 мільйонів гривень доходів, при чому за що саме будівельники могли б платити продюсеру та його дружині такі суми — невідомо», — йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Фото: скриншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2012
Читайте також
29.03.2024 21:03
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду