Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії

Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії

10 Березня 2023
1073
10 Березня 2023
13:04

Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії

1073
Таке рішення уряду суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії», наголошують кіноакадеміки у своїй заяві.
Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії
Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії

7 березня Кабінет міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.

«Повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії, утвореної розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 р. № 277, продовжуються на весь період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування; формування нового складу Ради з державної підтримки кінематографії в період воєнного стану не проводиться», — йдеться у документі, який підписав прем’єр-міністр Д.Шмигаль.

Сьогодні, 10 березня, Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловлює свою незгоду із рішення Кабінету міністрів.

«Таке рішення Уряду суперечить Закону України “Про державну підтримку кінематографії”, оскільки згідно з частиною 1 Статті 9, члени Ради з державної підтримки кінематографії призначаються строком на два роки, після чого повноваження припиняються автоматично», — заявляють кіноакадеміки. На їхню думку, прем’єр-міністр недостатньо розібрався у ситуації, а Кабмін, ухвалюючи це рішення, перевищив свої повноваження.

Також у своїй заяві члени Української кіноакадемії наголошують, що чинна Рада з державної підтримки кінематографії неодноразово порушувала Закон України «Про державну підтримку кінематографії». Зокрема, кіноакадеміки вказують на те, що впродовж 2022-2023 років засідання Ради проходили у закритому режимі, що суперечить п. 11 Статті 9. Крім цього, «деякі члени Ради, попри явні ознаки конфлікту інтересів, продовжують перебувати у складі Ради, порушуючи тим самим п. 3 Статті 9 Закону (робота на кінопроєктах, які отримали державне фінансування впродовж чинної каденції)».

Українська кіноакадемія заявляє, що усі рішення чинних членів Ради з державної підтримки кінематографії після 31 березня 2023 року, коли закінчиться її каденція, будуть нелегітимними.

У своїй заяві кіноакадеміки вимагають уряду скасувати незаконну постанову від 7 березня 2023 року та докласти зусиль, аби відбувся чесний та прозорий конкурс нового складу Ради з державної підтримки кінематографії згідно з чинним законодавством.

Незгоду Української кіноакадемії із рішенням Кабінету міністрів підтримали також Національна спілка кінематографістів України та Українська Гільдія Режисерів.

Тим часом Державне агентство України з питань кіно опублікувало на своєму сайті анонс про те, що 16 березня відбудеться засідання Ради з державної підтримки кінематографії. Засідання пройде в онлайн-режимі, без прямої трансляції, із оприлюдненням протоколу засідання Ради, йдеться в анонсі.

Ради з державної підтримки кінематографії (РДПК) — державний орган виконавчої гілки влади України, створений у 2018 році. Серед ключових повноважень РДПК — право кінцевого затвердження переліку фільмів, яким надається державне фінансування за результами пітчингів Мінкульту/Держкіно/УКФ. Також РДПК має право рішення щодо того, чи є фільм українським національним фільмом. Головою РДПК у квітні 2021 року став продюсер Артем Колюбаєв.

31 березня 2021-го Кабмін затвердив оновлений склад Ради з державної підтримки кінематографії. До неї увійшли: 

  • креативний продюсер, телеведучий та актор Юрій Горбунов;
  • кіно-та телевізійний продюсер Артем Колюбаєв;
  • режисер-постановник Анатолій Матешко;
  • продюсер Олександр Недбаєв;
  • виконавчий продюсер Маріанна Новікова;
  • продюсер та кінознавець Поліна Толмачова;
  • актор та режисер Олексій Тритенко;
  • керівник адвокатського об'єднання «АРОУ» Микола Чиханцов;
  • продюсер Віктор Яриш.

У січні 2023 року Державне агентство України з питань кіно оголошувало додатковий набір експертів до складу експертних комісій при Раді з державної підтримки кінематографії.

Фото: Ради з державної підтримки кінематографії / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1073
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду