Bihus.Іnfo знайшли в родичів нардепа Крулька незадекларований готельний бізнес

Bihus.Іnfo знайшли в родичів нардепа Крулька незадекларований готельний бізнес

13 Жовтня 2023
22277
13 Жовтня 2023
14:05

Bihus.Іnfo знайшли в родичів нардепа Крулька незадекларований готельний бізнес

22277
Ні нардеп Іван Крулько, ні його брат, місцевий депутат Василь, у деклараціях готельний бізнес не вказали, хоча Василь давав інтерв’ю як співзасновник мережі, а його теща володіє землею під готелями.
Bihus.Іnfo знайшли в родичів нардепа Крулька незадекларований готельний бізнес
Bihus.Іnfo знайшли в родичів нардепа Крулька незадекларований готельний бізнес

Журналісти Bihus.Іnfo встановили зв'язки народного депутата Івана Крулька від фракції «Батьківщини» та готельної мережі Apartel, яка з'явилась і стала розростатись після потрапляння Крулька до парламенту.

Як з’ясували журналісти, крім нардепа, до готельного бізнесу причетний також його брат Василь Крулько — депутат Закарпатської облради від тієї ж політсили.

Журналісти зауважили, що  в деклараціях та в корпоративних реєстрах братів Крульків цей бізнес не вказаний. Попри це, Василь Крулько  свого часу давав інтерв’ю як співзасновник мережі Apartel. «Це може свідчити про те, що офіційно в бізнесі Apartel фігурують не всі, хто за ним насправді стоїть», — кажуть розслідувачі. 

У червні 2023 року народний депутат Іван Крулько був присутній на відкритті приватного готельно-ресторанного комплексу Apartel Uzhhorod, на якому урочисто перерізав стрічку його брат Василь. У 2021-му Іван Крулько відвідав відкриття готелю Huston в місті Хуст, який також вказаний на сайті Apartel. У 2020 році дружина нардепа Крулька стала власницею апартаменту в першому апарт-готелі мережі Apartel у Шаяні. 

Теща Василя Крулька — Оксана Сабадош — в реєстрі юросіб вказана власницею низки фірм, які оперують землею під майбутніми величезними 5-зірковими комплексами Apartel Skhidnytsya і Apartel Rikka Khust, та нерухомістю, що наразі там зводиться. Також тещі Крулька-молодшого належать права на товарний знак Apartel.

Також журналісти виявили зв’язок нардепа Крулька і його родини з кількома особами, які в публічній комунікації також згадуються як партнери мережі Apartel: Сергієм Максименком, Михайлом Мадярчиком та Артемом Орлом.

Так, журналісти зафіксували, як у 2021 році нардеп Крулько приїздив під Верховну Раду на мікроавтобусі Mercedes-Benz V250 Сергія Максименка. За даними минулих партійних звітів, мікроавтобус орендувала у Максименка партія «Батьківщина» — за кошти платників податків, які парламентські сили отримують на фінансування своєї діяльності з бюджету.

Цього року дружина нардепа Крулька регулярно їздила на іншій автівці Сергія Максименка — кросовері Lexus NX200. Іван Крулько заявив журналістам, що його дружина орендує це авто у Максименка. Крім того, у 2017-му Максименко купував у дружини Івана Крулька земельну ділянку в Київській області. Нині Максименко юридично значиться то директором, то власником у фірмах, задіяних у зведенні об’єктів готельної мережі.

Ще один співзасновник мережі, Михайло Мадярчик, у 2019-му придбав у Івана Крулька квартиру в ЖК «Британський квартал» у шість разів дорожче, ніж нардеп у неї інвестував. 

Інший знайомий братів Крульків — Артем Орел, який значиться директором в одній із фірм тещі Крулька-молодшого, у 2018-му році придбав у нардепа Крулька земельну ділянку в Київській області. 

У коментарі журналістам Іван Крулько заявив, що не причетний до мережі Apartel і не отримує прибутків від її діяльності. На запитання щодо частки його брата в цьому бізнесі нардеп відповісти не зміг.

Журналісти додали, що до роботи в парламенті Іван Крулько з родиною володів квартирою у Броварах, 6-річною Honda Civic та ділянками у Київській та Херсонській областях. У 2019 році його родина володіла вже двома квартирами у престижному столичному ЖК «Французький квартал 2», паркомісцем у цьому ж комплексі, боксом у гаражному кооперативі, двома кросоверами BMW X1 та X5 — 2011-го та 2016-го року випуску відповідно, а також частиною згаданої землі. Нардеп пояснив це тим, що вдало продавав попереднє майно та інвестував у квартири в столиці на етапі будівництва.

У розслідуванні додали, що Крулько виступав проти негайного відкриття електронних декларацій посадовців, водночас казав, що його декларація є у відкритому доступі. 

Журналісти зауважили, що готельно-ресторанний бізнес з'явився і став розростатися після потрапляння Крулька до парламенту.

Іван Крулько був обраний народним депутатом від ВО «Батьківщина» двічі — у восьмому і дев'ятому скликаннях. У 2014 році був радником в. о. Президента України Олександра Турчинова. З березня 2013-го до листопада 2016 року очолював ГО «Батьківщина Молода».

У поточному скликанні є першим заступником голови Комітету з питань бюджету.

Ілюстрація: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду