Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України

Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України

18 Серпня 2023
1219
18 Серпня 2023
15:15

Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України

1219
Хоча є ймовірність, що оплачена державою електроенергія, яку вони виробляли, постачалась не в Україну.
Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України
Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України

Україна продовжувала оплачувати електроенергію за «зеленим тарифом» сонячним електростанціям, що залишились на окупованій Росією території, до самого літа 2023 року. Хоча, імовірно, вони не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України. Це встановили у своєму новому дослідженні журналісти Bihus.Info.

Також вони з’ясували, що співвласником деяких компаній, що володіють цими СЕС (ТОВ «КД Енерджі 2» і ТОВ «Відновлювальна Енергія Запоріжжя»), є Олег Шурма — брат заступника керівника Офісу Президента України Ростислава Шурми

А співвласником ТОВ «Грін Енерджі Токмак» і ТОВ «Грандпауер ЛЛС», які також отримували державні гроші з України за роботу фактично на окупантів, є Руслан Божко — колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною, стверджують журналісти Bihus.Info.

Оплату за українським «зеленим тарифом» в окупації також отримувала низка інших виробників. Наприклад, сонячні електростанції компаній «Скіфія-Солар-1» і «Скіфія-Солар-2» бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також ряд менш відомих виробників.

За інформацією Bihus.Info, з липня 2022 року по липень 2023 року ці компанії сукупно отримали від державного підприємства України «Гарантований покупець» понад 320 млн грн. 

«У чому проблема з проплатами станціям в окупації? За даними, отриманими від “Укренерго”, з посиланням на обленерго, більшість станцій, що перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області,  з 1 липня 2022 року працюють в несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України. Тобто вони не мають фізичного зв’язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Відтак, електроенергія з СЕС в окупації, найімовірніше, не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там. А за українським законодавством, ДП “Гарантований покупець” має оплачувати електрику, яку продає ринку. Оплата електрики, яку ДП не могло продати, означає збитки для державного підприємства», — пояснюють журналісти-розслідувачі.

Крім того, стверджують вони, дані про обсяги виробленої електрики, передані представниками станцій до обленерго, а звідти до «Укренерго», яка потім передавала їх ДП «Гарантований покупець» для оплати, в принципі неможливо перевірити через відсутність дистанційного зв’язку з обладнанням.

Співвласник компаній «КД Енерджі 2» і «Нацпрод» Сергій Дядечко запевнив Bihus.Info, що, за його даними, електроенергія з цих двох СЕС і зараз іде в енергосистему України. Однак у журналістів є серйозні підстави сумніватися в достовірності цих тверджень.

А за словами представника ще двох енергетичних компаній, з яким журналісти поспілкувались на умовах анонімності, технічної можливості визначити, в яку енергосистему йшла електроенергія, немає. До квітня 2023 року, повідомив він, дані про генерацію, зафіксовані на лічильниках СЕС, вдавалось передавати до обленерго «партизанськими методами» від співробітників, які залишились в окупації.

Співрозмовник журналістів вважає цю електроенергію українською і такою, що мала оплачуватись державою, навіть якщо вона не могла бути продана в український ринок, оскільки компанії мають кредитні зобов'язання перед банками. Запис телефонної розмови є в розпорядженні Bihus.Info, однак на прохання співрозмовника він не використаний у відеоверсії матеріалу.

З Олегом Шурмою авторам розслідування зв’язатися не вдалося. Ростислав Шурма на письмовий запит редакції не відповів.

З липня 2023 р. розрахунки з «зеленими» станціями, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, за електроенергію, вироблену після окупації, призупинені. «Укренерго» повинна передавати ДП «Гарантований покупець» нульові обсяги генерації, якщо не має впевненості у тому, що станція працює в синхронному з ОЕС режимі, однак задекларовані виробниками показники мають зберегти для розрахунків після деокупації. Таке рішення ухалили за результатами наради в Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Фото: ОПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду