hromadske: Ексгендиректор ЗАЕС, призначений за тиждень до окупації, мав громадянство Росії

hromadske: Ексгендиректор ЗАЕС, призначений за тиждень до окупації, мав громадянство Росії

10 Жовтня 2023
917
10 Жовтня 2023
15:42

hromadske: Ексгендиректор ЗАЕС, призначений за тиждень до окупації, мав громадянство Росії

917
Ігор Мурашов отримав російське громадянство в 2014 році, коли відвідав окупований Крим. Він переконує, що це справа рук його вже покійного проросійського батька, а сам він був не в курсі отримання паспорта.
hromadske: Ексгендиректор ЗАЕС, призначений за тиждень до окупації, мав громадянство Росії
hromadske: Ексгендиректор ЗАЕС, призначений за тиждень до окупації, мав громадянство Росії

Ігор Мурашов, який очолив Запорізьку АЕС за тиждень до окупації, а зараз перебуває в Києві і призначений головним інженером ЗАЕС, має російське громадянство з 2014 року. Це виявило розслідування hromadske.

Журналісти нагадують, що росіяни викрали Ігоря Мурашова, на той час гендиректора ЗАЕС, 1 жовтня 2022 року. Сам Мурашов розповідав, що він відмовився співпрацювати з окупантами, після чого його потримали кілька днів у полоні й «депортували» в Запоріжжя. Нині Мурашов живе і працює в Києві та дистанційно обіймає посаду головного інженера ЗАЕС.

Утім, журналісти припускають, що до 2022 року ставлення Мурашова до вторгнення РФ в Україну та окупації частини Донбасу й Криму могло бути зовсім іншим.

За інформацією джерел hromadske, які мають доступ до даних про перетин адміністративної межі між материковою частиною України й окупованим Кримом, у 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів.

В одній з таких поїздок 23 вересня 2014 року він став громадянином Росії. Журналісти отримали витяг про російський паспорт Мурашова з автоматизованої системи від двох джерел.

Більше того, наступного дня після отримання Мурашовим паспорта РФ те саме відділення міграційної служби в Севастополі видало російський паспорт і його батькові Валерію, уродженцю Івано-Франківська, нині покійному. Через місяць Валерій, на відміну від сина, оформив ще й закордонний паспорт РФ, цього разу в Москві.

У системі «Роспаспорт» збереглися заяви Ігоря та Валерія Мурашових на отримання російського паспорта. У заявах вказана причина набуття громадянства. Як ідеться у витягу, паспорти були видані на підставі статті 5 «договору між Російською Федерацією та Республікою Крим», несумісного з міжнародним правом. За цією статтею Росія визнавала громадян України та осіб без громадянства, які на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами.

Наразі виданий Ігорю Мурашову паспорт є недійсним, оскільки він не замінив документ у 2021-му році, коли йому виповнилося 45.

Однак, пишуть журналісти, недійсність російського паспорта не означає втрату громадянства РФ, адже несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається лише штрафом.

Ігор Мурашов зустрівся з журналістами і розповів, що знав, що його батько вирішив оформити собі російське громадянство, адже мав проросійські погляди.

Але Мурашов стверджує, що ніколи не бачив документів, які свідчать, що особисто він отримав російське громадянство. Мурашов стверджує, що це зробив його батько, без згоди сина, начебто давши за це хабар. Він запевнив, що разом з дружиною «мав чітку проукраїнську позицію».

Втім, розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, до якого звернулися журналісти, вважає версію Мурашова малоймовірною. «Я дізнавався, чи можна оформити паспорт без присутності людини, але за таке ніхто не береться. Теоретично він міг знайти такого корупціонера, але там є біометрія, тому я не розумію, як це можна було зробити в такий спосіб», — сказав Грозєв.

Отриману інформацію журналісти передали в Службу безпеки України.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду