Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»

Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»

15 Вересня 2023
1848
15 Вересня 2023
11:33

Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»

1848
ДБР і прокуратура звернулись до апеляційного суду зі скаргою на ухвалу Шевченківського районного суду, хоч ця ухвала не підлягала оскарженню, заявив адвокат Прямого.
Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»
Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»

Київський апеляційний суд відмовив ДБР і прокуратурі в задоволенні скарги на ухвалу Шевченківського районного суду, який зобов’язав закрити справу проти телеканалу «Прямий» та його колишнього власника Володимира Макеєнка. Про це в ефірі Прямого повідомив адвокат телеканалу Євген Солодко, пише «Главком».

За словами юриста, ДБР і прокуратура не мали законного права оскаржувати рішення Шевченківського районного суду.

«Вони (ДБР і прокуратура. — "ДМ") повинні були виконати рішення Шевченківського суду ще декілька місяців тому. Вони навіть не мали правових підстав для апеляції. Так написано в ухвалі Шевченківського суду, що ця ухвала не підлягає апеляційному оскарженню. Ні, прокурор пішов до апеляції, апеляція подивилася на все це і закрила провадження», — заявив Солодко.

Адвокат вважає, що канал зможе працювати у нормальному режимі лише тоді, коли з’явиться офіційне повідомлення про закриття кримінального провадження.

«Треба їх (правоохоронні органи. — "ДМ") дожимати, тому що закон один для всіх на всій території України. Поки ми з вами і журналісти каналу не побачать постанову про закриття кримінального провадження, спокою не буде. Для нас мета — постанова про закриття кримінального провадження слідчим ДБР і затверджена прокурором на виконання рішення Шевченківського районного суду», — наголосив Солодко.

9 серпня 2023 року правоохоронці проводили обшуки за місцем проживання та роботи ексвласника Прямого, колишнього народного депутата України та ексзаступника голови фракції «Партії регіонів» Володимира Макеєнка. 

Прямий заявив, що пов’язує обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа.

Нагадаємо, Володимир Макеєнко був власником Прямого каналу з часу його заснування у 2017-му і до 2021 року. Безпосереднім власником телеканалу була кіпрська компанія «Парлімо трейдінг лімітед», проте його кінцевим бенефіціарним власником у Єдиному державному реєстрі залишався Макеєнко.

У 2019 році ДБР проводило обшуки в Макеєнка. Тоді повідомлялося, що обшуки стосуються справи про ухилення від сплати податків при придбанні Прямого телеканалу.

У лютому 2021 року власником Прямого каналу став Петро Порошенко, викупивши його у Володимира Макеєнка (хоча канал пов’язували з Порошенком і раніше). За словами Порошенка, він купив канал, бо, за даними його джерел, РНБО хотіла запровадити санкції проти його ексвласника Макеєнка та закрити Прямий. Джерела в СБУ повідомили тоді «Детектору медіа» про те, що проти Макеєнка запроваджувати санкції не планували, припустивши, що заява Порошенка могла бути «політичним піаром». Порошенко повідомив, що заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. 

У листопаді 2021 року лідер «Європейської солідарності» продав Прямий і 5 канали новоствореному холдингу «Вільні медіа». Його акціонерами стали однопартійці Порошенка та менеджери цих каналів. Причиною створення «Вільних медіа» став антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

Фото: Телеканал «Прямий» / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1848
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду