На Прямому каналі пов’язують обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа

На Прямому каналі пов’язують обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа

10 Серпня 2023
2904
10 Серпня 2023
16:17

На Прямому каналі пов’язують обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа

2904
Правоохоронці вилучили під час обшуків документи, без яких, стверджує керівництво каналу, у Прямого не буде шансів захистити свої інтереси в суді.
На Прямому каналі пов’язують обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа
На Прямому каналі пов’язують обшуки в його колишнього власника з намаганням влади відібрати медіа

Співробітники Прямого каналу заявляють про спробу силовиків за вказівками влади арештувати телеканал і передати його в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Про це йдеться на сайті телеканалу.

З цим, зокрема, повʼязують обшуки в колишнього власника телеканалу Володимира Макеєнка, які працівники ДБР спільно з СБУ та Офісом генерального прокурора 9 серпня 2023 року провели в його офісах та за місцем проживання.

За словами ведучого Прямого Валерія Калниша, під час обшуків у Макеєнка вилучили оригінал завірених нотаріусом свідчень колишнього керівника слідчої групи ДБР Олега Корецького. У цих свідченнях Корецький підтвердив свою заяву, яку зробив ще у 2020 році, про те, що керівники ДБР давали йому вказівки вжити заходів для арешту Прямого каналу як речового доказу. Внаслідок чого Прямий мав припинити свою діяльність.

«Прямому з власних джерел стало відомо, що під час обшуків у Макеєнка правоохоронці знайшли документи, які фактично свідчать про цю справу», — повідомив Калниш.

Водночас оригінали показань слідчого ДБР необхідні телеканалу, щоб захищати свої інтереси в міжнародних судах, стверджують на Прямому. Це «Детектору медіа» підтвердили й джерела на каналі, які водночас не змогли відповісти на питання, чому документи зберігались у Володимира Макеєнка, котрий, як відомо, у лютому 2021 року продав медіа.   

У 2019 році правоохоронці вже проводили обшуки у Володимира Макеєнка. Тоді повідомлялося, що вони стосуються кримінального провадження про ухилення від сплати податків при придбанні Прямого каналу у 2017 році.

Те кримінальне провадження, повідомив учора, 9 серпня, в ефірі Прямого адвокат телеканалу Євген Солодка, Шевченківський районний суд Києва зобовʼязав ДБР або закрити, або передати до суду. «З 2019 року слідчі ДБР не знайшли доказів порушення закону, і вони зобовʼязані виконати рішення суду. Однак ДБР ігнорує цю ухвалу і реєструє нове провадження проти Макеєнка», — наголосив адвокат.

Судячи з усього, нинішні обшуки в колишнього власника Прямого каналу, дійсно, відбувались у межах нового кримінального провадження. Оскільки у повідомленні Державного бюро розслідувань з цього приводу сказано: «ДБР перевіряє причетність екснардепа до легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 500 млн грн та ухилення від сплати податків у 2011–2014 роках, що призвело до ненадходження до бюджету коштів на суму понад 63 млн грн». У той час як попереднє провадження проти Макеєнка, нагадаємо, стосувалося придбання ним Прямого каналу в 2017 році.

Генеральна продюсерка Прямого каналу Світлана Орловська припускає, що всі ці події пов’язані з черговою спробою арештувати медіа як речовий доказ у кримінальному провадженні та передати в управління АРМА, змінивши згодом керівництво та, відповідно, інформаційну політику. 

«Як в правовій державі, яка прямує до Євросоюзу, яка хоче вступити в НАТО, яка воює за свободу, можуть відбуватися такі речі? Я абсолютно ніколи не повірю, що такі речі відбуваються просто так і що ДБР діє хаотично. Очевидно, що є чиясь вказівка знищувати інформаційні ресурси, знищувати Прямий канал», — переконана Світлана Орловська.

«Детектор медіа» звернувся до Державного бюро розслідувань з проханням прокоментувати звинувачення на його адресу з боку медійників та відповісти на запитання, пов’язані з цією ситуацією. 

Нагадаємо, Володимир Макеєнко був власником Прямого каналу з часу його заснування у 2017-му і до 2021 року. Безпосереднім власником телеканалу була кіпрська компанія «Парлімо трейдінг лімітед», проте його кінцевим бенефіціарним власником у Єдиному державному реєстрі залишався Макеєнко.

У 2019 році ДБР проводило обшуки в Макеєнка. Тоді повідомлялося, що обшуки стосуються справи про ухилення від сплати податків при придбанні Прямого телеканалу.

У лютому 2021 року власником Прямого каналу став Петро Порошенко, викупивши його у Володимира Макеєнка (хоча канал пов’язували з Порошенком і раніше). За словами Порошенка, він купив канал, бо, за даними його джерел, РНБО хотіла запровадити санкції проти його ексвласника Макеєнка та закрити Прямий. Джерела в СБУ повідомили тоді «Детектору медіа» про те, що проти Макеєнка запроваджувати санкції не планували, припустивши, що заява Порошенка могла бути «політичним піаром». Порошенко повідомив, що заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. 

У листопаді 2021 року лідер «Європейської солідарності» продав Прямий і 5 канали новоствореному холдингу «Вільні медіа». Його акціонерами стали однопартійці Порошенка та менеджери цих каналів. Причиною створення «Вільних медіа» став антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2904
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду