Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку

Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку

2 Січня 2022
8915
2 Січня 2022
15:00

Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку

8915
Всебічне вихваляння «колишнього» власника, особисті образи Зеленського та високий градус студійної напруги.
Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку
Вільне, але дуже віддане медіа. Як Прямий канал реагував на підозру Порошенку

Повідомлення про підозру у державній зраді колишньому президенту України Петру Порошенку стало для телеканалу Прямий головною подією року, що минає. Хоча лідер «Європейської солідарності» кілька тижнів тому продав канал медіахолдингу «Вільні медіа» та навіть отримав заборону на втручання у його редполітику, інформаційна картина на Прямому не змінилася.

Там і далі вихваляють Петра Порошенка як найбільш демократичного з-поміж лідерів України та всіляко критикують Володимира Зеленського та членів його команди. Ну, а повідомлення про підозру розпалило пристрасть у серцях працівників Прямого з новою силою.   

Політичні соратники б’ють на сполох

Від моменту, коли Державне бюро розслідувань оголосило Петру Порошенку про підозру у державній зраді та «сприянні діяльності терористичних організацій», в ефірі Прямого панує трагічний настрій. Як працівники, так і левова частка гостей провадять єдиний наратив: оскаженілий від безкарності Зеленський, як уміє, душить лідера демократичної опозиції. Але той, як і годиться носію європейських цінностей, не планує здаватися і продовжує боротьбу за Україну.

Заяви про тиск влади на Петра Порошенка на Прямому робили буквально всі, хто зміг дійти до ефіру Прямого в добу передноворічних відпусток. Не встигли Порошенкові повідомити про підозру, як соратник п’ятого президента Олександр Турчинов, який виконував обов’язки глави держави до його обрання, на брифінгу 20 грудня в ефірі Прямого сказав: «Зеленський та його команда […] скеровують усі сили на боротьбу […] із лідером української опозиції […] — Петром Порошенком». Мовляв, із першого дня на посаді Зеленський розпочав «системну боротьбу із п’ятим президентом», бо за його вказівками «сфабриковані сотні кримінальних справ проти Петра Порошенка». Ось і нинішня справа, певен Турчинов, виявиться «фєйком».

Не стримувався і співголова фракції «ЄС» у парламенті Артур Герасимов. За його словами, розміщеними на ютубканалі Прямого окремим відео, Зеленський підступно завдав удару саме тоді, коли п’ятий президент «у різних столицях світу працює над зміцненням міжнародної коаліції на підтримку України». Це — «комплекс його власної політичної меншовартості та типовий приступ політичної параної, на яку нікчему Зеленського провокує сама згадка про свого успішного попередника». Але ж саме Зеленський, певен нардеп, «чотири рази ухилявся від повістки, коли син Порошенка служив в армії» та «давав корпоратив сепарам у Горлівці» (з якою і самого Герасимова пов’язують деякі персони).

Згодом схожі за змістом заяви оприлюднили нардепи від «ЄС» Володимир Ар’єв («це — чистий кремлівський сценарій», «Кремль відкорковує шампанське»), Ростислав Павленко («шлях капітуляції») та решта парламентарів від партії Порошенка. Серед представників інших політичних партій у нищівній критиці чинної влади були помічені представники «Голосу» Кіра Рудик, Роман Костенко та Інна Совсун, які і до того були завсідниками етерів Прямого. Всі ці заяви були зроблені в етерах проєктів, присвячених повідомленню про підозру Петру Порошенку, однак, продубльовані окремими відео з гучними заголовками та колажами, які так чи інакше висміюють постать Зеленського. 

Як виглядала інформаційна картина 20 грудня за версією Прямого

 

Зірковий час для політкоментаторів

Тема зачепила за живе не тільки його однопартійців, які в етері Прямого вправлялися в образах на адресу влади та вихвалянні Порошенка. Багато говорили і політичні коментатори різного штибу. Як безпосередні учасники справи на кшталт адвокатів Порошенка Ігоря Голованя («гірше, ніж юридичний треш») та Іллі Новикова, так і опосередковані: колишній генпрокурор Віталій Ярема, нардепи восьмого скликання Ігор Лапін (підозру підписав «раб Офісу президента»), Сергій Висоцький, Тетяна Чорновол («цю справу зліпив радник Єрмака Татаров»), ексзаступник міністра тимчасово окупованих територій Георгій Тука. Останній укупі з підозрою Порошенку згадав і аналогічні звинувачення у бік Медведчука, наголосивши, що головна мета обох процесів — «вибити цих двох з політичного процесу».

Заяви одну гучніше іншої робили і Тарас Чорновіл («це — пустишка»), і наближений до «ЄС» політтехнолог Віктор Уколов («у Зеленського — психологія бариги»), і політкоментатор Валерій Димов («народ побачить, хто правий»), і колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов. Останній, до слова, не заперечує, що Віктор Медведчук учинив державну зраду. А от «в случае с Порошенко этого уж точно быть не может». 

Порошенко не здасться!

Не забували на «незалежному» від Порошенка Прямому надавати слово і самому лідеру «Євросолідарності». В етері оперативно з’являлися всі новини, пов’язані з діями п’ятого президента. Ось, наприклад, 21 грудня на офіційній сторінці у фейсбуці з’являється відеовідповідь Порошенка Зеленському, яка доволі швидко, без купюр, публікується і на ютубканалі Прямого.

Є тут і про «дипломатичне турне», у яке лідер «ЄС» вирушив паралельно із оголошенням йому підозри, і про «стурбованість міжнародних партнерів» через «переслідування опозиції». Щоправда, у цьому відео, наприклад, цитується допис у твіттері амбасадорки Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонс, яка закликала українську владу «розглянути справу незалежно, неупереджено та професійно». Ви теж не бачите тут озвучених закадровим голосом слів про «стурбованість» і «переслідування»?

Подали й виступ Петра Порошенка на «міжнародній конференції у Польщі». Але чи не найбільш епічним відео можна вважати викладений 23 грудня відеоролик під заголовком «Підсумки робочого візиту Петра Порошенка до Польщі». По-перше, прізвище лідера «ЄС» тут написане великими літерами, по-друге, до відео додані лише хештеги #Прямий і #Порошенко. А як же Польща, дипломатія, міжнародний імідж України? У самому ж відео Петро та Марина Порошенки стоять просто посеред вулиці і розповідають про результати поїздки у єдиний, помітний у кадрі, мікрофон. Звісно ж, Прямого. Чому коментарі щодо важливого етапу «дипломатичного турне» не записували представники бодай якихось інших українських чи польських медіа, залишається незрозумілим. Та і запис поважних політиків просто посеред засніженої вулиці не виглядає добре спланованим підходом до преси. 

Крім тотального підігрування критичним до чинної влади гостям, ведучі та інші працівники телеканалу роблять усе, щоб донести глядачеві: Зеленський тисне на свого більш успішного попередника, поки той намагається врятувати Україну від занепаду. Наприклад, через «гумористичні» відео на кшталт цього, під промовистою назвою «СЕНСАЦІЙНЕ ВИКРИТТЯ! Ось про що НАСПРАВДІ постійно думає Зеленський / ВІДЕОДОКАЗ». Здогадатися, що саме, не важко: звісно ж, чинний президент тільки і думає, що про свого попередника.

Дійсно, та й таке

 «Аналітикою» справи про підозру порадували глядача і автори рубрики «Порохівниця» (назва промовиста). На їхній погляд, цю «писанину» можна і не читати, достатньо подивитись, хто її підписав (не генпрокурорка Ірина Венедиктова, як мало би бути, а лише один із її заступників Олексій Симоненко). Використання ж слів типу «бубочка» для характеристики Володимира Зеленського прозоро натякає на упередженість авторів сюжету до чинної влади. «Сценарій цієї вистави на Банковій прописали кілька місяців тому», — безапеляційно заявляють автори відео. 

Чи є життя без Порошенка?

У тому, що медіа захищає інтереси свого власника (хай і неофіційного), на перший погляд немає нічого дивного для українських медійних реалій. Ми вже писали про фанатичну відданість колективу Прямого Порошенкові та не менш фанатичну ненависть, що її матеріали телеканалу продукують щодо чинного президента. Про те, що продукція телеканалу далека від журналістських стандартів, регулярно згадуємо і у численних моніторингах «Детектора медіа».

Та зміна власника телеканалу (хай навіть до холдингу «Вільні медіа» входять найближчі соратники Петра Порошенка) та заяви нових бенефіціарів про невтручання п’ятого президента у редакційну політику ЗМІ могли дати каналові бодай який шанс на роботу за стандартами. Наприклад, у цьому випадку це означає неупереджене висвітлення ситуації з повним поданням позиції влади, без такої кількості знущань, нищівних оцінок та узагальнень щодо влади та особисто Зеленського, надання слова представникам прокуратури,  донесення до аудиторії змісту звинувачень на адресу Порошенка. А також висвітлення хоча б іще якихось подій в Україні, окрім підозри Порошенкові. Втім, дива не сталося. Тема підозри тотально домінувала в етері Прямого, починаючи з 20 грудня, і трохи розбавилася іншими тільки 23-го, коли річну пресконференцію давав президент Росії Володимир Путін. Звісно, на каналі можуть пояснити недостатню представленість позиції прокуратури та опонентів Порошенка тим, що ті, мовляв, на ефіри не ходять. Але професійні стандарти в таких випадках вимагають подавати їхню позицію — змістовно, без перекручень і власних оцінок — із інших джерел. На «вільному» каналі Порошенка є лише одна позиція — й це може відвернути від Прямого  навіть тих глядачів, які, наприклад, й симпатизують «Європейській солідарності», але цікавляться новиною та експертною дискусією, а не пропагандою і цілоденним биттям на сполох.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8915
Читайте також
25.11.2021 08:11
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
3 910
22.09.2021 13:00
Дмитро Давиденко
3 548
09.03.2020 12:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anonim
858 дн. тому
1998року при владі!!! Йому все мало, мало, мало. Cкільки років на державній службі, на топ посадах (був у Партії Регіонів та СДПУ...) !!!, який резульат? див Форбс Свинарчуки Каноненки Гонтарева та інші ...
Валерій
859 дн. тому
І ще одне: прихильників курсу Порошенко, ЄС та Прямого з П'ятим не поменшає як і не меншало з самого початку зеленого "па панятіям" в країні. Сідайте, вам двійка за незнання простих істин.
Василь
859 дн. тому
Своя сорочка ближча до тіла Своя сорочка ближча до тіла. Хтось з зельманського кварталу казав, що політики в їх виступах не буде, а подивіться-но на новрічні вистави- там повно критики ворогів зелєніх. А канал Ахметова. Хвала великому меценату і благодійнику. І т. д. і т.п.
Валерій
859 дн. тому
що не так з детектор медіа? вже пора визначитись. бо якось по лекалам каналу коломойського г+г подаєте матеріал. Це жтреба, щоб Прямий освітлював події адекватно, не в колію з продажними ЗМІ.
Запоріжжя
859 дн. тому
В країні де владу узурпували працівники 1+1, де в учорашнього коміка уже з'явився свій медіа - конґломерат, де будь яка погрішність списується на попередника дуже вже важко вірити в об'єктивність слідства, враховуючи історії недоведення до кінці справ Шеремета, Окуєвої, медведчука (який за потенційну держзраду сидить вдома).
Олександр
859 дн. тому
Я думаю якщо Генпрокурор усуналась від винесення підозри, а підписує недобиток, то грош ціна цій підозрі.Тим більш що закон на стороні Порошенко.
Stanislav
859 дн. тому
Образили мишку...
Тарас
859 дн. тому
Думаю кожен може висловити свою думку. Прямий канал вам поперек горла.
анатолій
859 дн. тому
Ви з таким єхидством говорите про засудження підозри Порошенку, що стає огидно, знайдіть профі, котрі зможуть "поливати" опонентів ваших господарів, якось більш приховано, чи що. А то ви мало чим відрізняєтесь від 1+1 один.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду