Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення

Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення

5 Квітня 2022
2980
5 Квітня 2022
18:42

Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення

2980
У громадській спілці «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» відключення телеканалів назвали обмеженням свободи слова.
Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення
Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення

Громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» закликає Концерн РРТ відновити мовлення «Еспресо», Прямого та 5 каналу. Про це йдеться в заяві Коаліції.

«Коаліція РПР закликає Концерн РРТ відновити мовлення "Еспресо", Прямого та 5 каналу, адже рішення прийнято без пояснень та аргументації, що в свою чергу породжує сумніви у його законності. Обмеження свободи слова в умовах воєнного часу має відбуватись відповідно до законодавства України та уповноваженими органами», – зазначають автори звернення.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Канали просять президента втрутитись і захистити «право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова». Вони вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів.

Як нагадує Коаліція РПР, журналісти Прямого та 5 каналу підкреслюють, що дотримуються принципу єдиної державної інформаційної політики, а левову частку ефірного часу передали спільному загальнонаціональному марафону, виконуючи указ Президента.

«Еспресо» повідомляє, що «на підставі відповідних договорів в ефірі регулярно виходять щоденні інформаційні блоки іноземних партнерів – новини BBC (Велика Британія), «Радіо Свобода», «Голосу Америки» (США), France 24 (Франція)». І у їх припиненні мовник вбачає провокацію проти країн-партнерів.

Телеканали також обгрунтовують свою позицію тим, що немає жодного документа, який би давав підстави Концерну РРТ вночі відключати телеканали від мовлення. Зокрема, йдеться про відсутність рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – єдиного органу, який має право ухвалювати рішення щодо ефіру телеканалів. А РНБОУ раніше заявляла, що не має повноважень закривати канали, вказують автори звернення.

Як писав ДМ, у компанії «Зеонбуд», що зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знають про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал. Як сказав у коментарі ДМ керівник провайдера цифрового телебачення Володимир Манжосов, «Зеонбуд» зараз виконує технічну функцію і просто транслює сигнал. «Ми взагалі не помітили, що щось змінилось», – сказав Манжосов.

«Детектор медіа» надіслав офіційний запит до Держспецзв’язку, якому підпорядковується Концерн РРТ. Відповідь на запит готується.

Ілюстрація: Коаліція РПР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2980
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Форсефул
748 дн. тому
Достатньо лити на владу.Всі знають хто власник цих каналів!!!
Василий
749 дн. тому
Беня крутит ЗЕ-нелохом как пожелает. При Порохе он смертельно боялся даже нос сунуть в Украину.
Миха
749 дн. тому
Іде війна .проте дехто продовжує займатись дискредитацією головнокомандуючого і президента. Попробували б вони робити таке в росії їм би там швидко пояснили що почім. Війна і свобода слова (базар) не сумісні. Так що краше помовчіть на всякий випадок
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду