«Еспресо», Прямий та 5 канал звернулись до Євросоюзу через відключення з цифрового ефіру

«Еспресо», Прямий та 5 канал звернулись до Євросоюзу через відключення з цифрового ефіру

15 Квітня 2022
5013
15 Квітня 2022
10:23

«Еспресо», Прямий та 5 канал звернулись до Євросоюзу через відключення з цифрового ефіру

5013
Вони закликали європейську спільноту сприяти тому, щоб їх повернули до ефіру.
«Еспресо», Прямий та 5 канал звернулись до Євросоюзу через відключення з цифрового ефіру
«Еспресо», Прямий та 5 канал звернулись до Євросоюзу через відключення з цифрового ефіру

Колективи інформаційних телеканалів «Еспресо», Прямий та 5 канал направили відкритий лист голові представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу. У листі вони зазначили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення 4 квітня «протиправно та свавільно» вимкнув їх із цифрового ефіру.

«Відключення трансляції наших телеканалів є незаконним, оскільки не існує жодного діючого документа, який би давав законні підстави Концерну РРТ відключати нас від мовлення. Так само не було схвалено жодного рішення з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – єдиного органу, який має право ухвалювати рішення щодо ефіру телеканалів.

Такі свавільні дії Концерну РРТ можна розцінювати не інакше як диверсійну роботу на користь ворогу – як підігруванння на користь Росії, оскільки вони ставлять під сумнів дотримання в Україні принципів свободи слова та незалежності ЗМІ, що лежать в основі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», – йдеться в листі.

Канали вважають, що їхнє вимкненння з ефіру «не створюватиме сприятливе тло для високої оцінки Єврокомісією стану відповідності України критеріям членства в ЄС в частині свободи слова та швидкого надання Україні статусу країни-кандидата».

Представники каналів закликали Маасікаса та всю європейську спільноту сприяти тому, щоб їх повернули до цифрового ефіру, «а також подальшому усуненню проблемних питань із забезпеченням свободи слова та ЗМІ в Україні».

Аналогічний лист канали також адресували президенту Володимиру Зеленському, Кабінету міністрів, Верховній Раді, РНБО та Нацраді. Канали також акцентують увагу на тому, що позбавлення їх можливості повноцінно працювати, на їхню думку, заважатиме Україні стати членом ЄС. 

4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал.

У Нацраді зазначили, що всі рішення регулятора є на сайті. Серед них немає рішень щодо відключення «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Медіарух та КЖЕ закликали Зеленського втрутитись у ситуацію з відключенням.

Також представники наукової та культурної спільнот вимагають відновити мовлення каналів.

Ілюстрація: «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5013
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду