«Еспресо», Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал «Рада». У Держспецзв’язку відповіли на петицію

«Еспресо», Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал «Рада». У Держспецзв’язку відповіли на петицію

6 Вересня 2022
6813
6 Вересня 2022
21:27

«Еспресо», Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал «Рада». У Держспецзв’язку відповіли на петицію

6813
Представники телеканалу «Еспресо» вважають це казуїстикою: «Відключення сигналу телеканалу "Еспресо" називається наданням технічної можливості мовлення в рамках телемарафону».
«Еспресо», Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал «Рада». У Держспецзв’язку відповіли на петицію
«Еспресо», Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал «Рада». У Держспецзв’язку відповіли на петицію

У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації надали відповідь на петицію про повернення в цифровий ефір телеканалів «Еспресо», Прямий та 5 канал. 15 серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль переадресував підняті в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації та Міністерству культури та інформаційної політики.

Посилаючись на Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, голова служби Юрій Щиголь наголосив, що 3 та 4 квітня технічними службами Концерну РРТ на виконання рішення РНБО було здійснення перемикання (перекомутацію) цифрового ефірного та супутникового мовлення телеканалів «Еспресо», Прямого та 5 каналів на мовлення каналу «Рада».

Як підкреслюють у відомстві, для марафону це нічого не змінює: «Після такого перемикання доступ до інформаційного марафону «Єдині новини #Єдині новини» мали і мають всі телевізійні канали телеканали будь-якої форми власності».

До того ж, вважають представники Держспецзв’язку, «Еспресо», Прямий та 5 канал мають технічну можливість мовити в цифровому ефірі та долучатися до загальнонаціонального марафону нарівні з іншими мовниками. «А брати чи не брати участь у ньому, залежить від рішення органів управління цих телеканалів», – резюмують у Держспецзв’язку.

На відповідь відомства вже відреагували представники каналу «Еспресо», назвавши його «казуїстикою» та «відпискою».

«Нас щиро здивувала позиція державного органу, який дозволяє собі відверте поширення недостовірної інформації. Відключення сигналу телеканалу "Еспресо" називається наданням технічної можливості мовлення в рамках телемарафону», – йдеться в коментарі пресслужби каналу.

Представники «Еспресо» дійшли висновку, що «влада всіляко намагається заплутати суспільство і мовників у дійсних причинах свавільного вимкнення».

Нагадаємо, у відповідь на запит «Детектора медіа» щодо причин вимкнення цифрового ефіру телеканалів «Еспресо», Прямого і 5 каналу, у Держспецзв’язку пояснили, що причиною є виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону. «Мета цього рішення – забезпечити людей доступом до правдивої, об’єктивної та перевіреної офіційної інформації про перебіг війни та ситуацію в країні. Доступ до цього телемарафону мали і мають всі канали будь-якої форми власності», — ішлося в відповіді, яку ми отримали 9 травня.

Петицію щодо «Еспресо», 5 каналу та Прямого зареєстрували 18 квітня 2022 року, її авторка – Ірина Гандзюк. Вона виступила з такими ініціативами:

«Просимо невідкладно вжити відповідних заходів для повернення телеканалів "ЕСПРЕСО", "5-ГО" та "ПРЯМОГО" в цифровий ефір. Ми переконані, що тільки дотримуючись єдиної інформаційної політики, принципів свободи слова та верховенства права нам вдасться перемогти не лише інформаційну навалу ворога, а й наблизити спільну перемогу України над агресором».

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Після цього 5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку. «Еспресо» звернувся до СБУ та прокуратури.

Після того, як 22 липня канали «Медіа Групи Україна» вийшли з процесу виробництва національного марафону новин , їхні слоти вирішили розподілити між учасниками загальнонаціонального марафону. 

До цього телеканали Прямий та 5 канал звернулися до Ради національної безпеки і оборони, а також до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Мовники закликали виділити їм часовий слот у загальнонаціональному телемарафоні «Єдині новини», що мав звільнитися після припинення участі в ньому «Медіа Групи Україна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6813
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
568 дн. тому
Я , чесно кажучи, в ступорі від такої відписки знахабнілого чиновника. Це ж чистої води "дурочку запустить" по Жванецькому. Як довго можна тримати громадянське суспільство за ідіотів? Чи вони досі думають, що виступають на сцені 95 кварталу і піпл схаває цей жарт, як і всі попередні?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду