Правозахисники закликали владу повернути до ефіру Прямий, «Еспресо» та 5 канал

Правозахисники закликали владу повернути до ефіру Прямий, «Еспресо» та 5 канал

6 Квітня 2022
4349
6 Квітня 2022
15:14

Правозахисники закликали владу повернути до ефіру Прямий, «Еспресо» та 5 канал

4349
Правозахисні організації: Свобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з Росією.
Правозахисники закликали владу повернути до ефіру Прямий, «Еспресо» та 5 канал
Правозахисники закликали владу повернути до ефіру Прямий, «Еспресо» та 5 канал

Правозахисні організації закликали керівництво держави повернути до ефіру телеканали Прямий, «Еспресо» та 5 канал та утриматись від суттєвих обмежень свободи слова, яка є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з Росією.

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви, опублікованої на сайті Українського ПЕН.

«Ми вже писали про пагубність та помилковість рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) від 18.03.2022, яке Президент України ввів у дію своїм указом наступного дня, 19-го березня. Цим рішенням РНБО вирішила об’єднати всі загальноукраїнські телеканали та зобов’язати їх транслювати цілодобовий телемарафон "Єдині новини #UАразом".

Хоча кілька великих телеканалів ("1+1", "ICTV", "Суспільне", "Рада", "Інтер", "Україна 24") після початку війни добровільно вирішили об’єдналися в інформаційний марафон, чергуючи ведення новинних програм між собою, багато загальноукраїнських телеканалів далі продовжували мовлення як в межах загального марафону, так і самостійно. Зокрема "Прямий", "Еспресо" та "5 канал" 12 годин брали участь в загальноукраїнському телемарафоні, а 12 годин здійснювали мовлення за власним графіком або у співпраці з іноземними медіа. 

Ми стверджували, що, хоча це рішення серйозно обмежує свободу слова на законних підставах, воно є непропорційним, оскільки досвід діяльності українських медіа за 40 діб війни переконливо довів: обмежувати свободу слова немає сенсу. Прагнення до свободи та хист самоорганізації нашого народу настільки потужні, що громадяни готові добровільно обмежити свої права й основоположні свободи без жодного примусу, якщо відчуватимуть у цьому необхідність.

Журналісти самі узгоджують свої дії з військовими адміністраціями, а громадяни уважно стежать за рекомендаціями держави щодо поширення інформації, дотримуються їх та закликають дотримуватися інших. Ми, правозахисники, чия діяльність у мирний час значною мірою зводиться до критики держави, — відклали цю критику та займаємося протидією ворогові на своєму "фронті". Ми не бачили жодної публікації цих трьох каналів, яка б вимагала корекції з боку держави.

Оскільки плюралізм не наносить шкоди під час війни, видається принципово важливим зберігати його, адже в мирний час він є основою розвинених суспільств, а переоцінити користь від нього просто неможливо. Нам здавалося, що відсутність здійснення цього рішення РНБО протягом двох тижнів означає, що наші аргументи почуті. Проте 4 квітня телеканали "Прямий", "Еспресо" та "5-й" були відключені від мовлення від цифрової мережі Т2. Поки що невідомо, хто саме віддав цей наказ, який є вочевидь незаконним. Таке рішення не об’єднує, а роз’єднує суспільство, що лише шкодить боротьбі з ворогом.

Відтак ми просимо Президента України та керівництво держави повернути до ефіру телеканали "Прямий", "Еспресо" та "5" та загалом утриматися від суттєвих обмежень свободи слова. Свобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з Росією».

Підписанти:

Харківська правозахисна група
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Чугуївська правозахисна група 
Гельсінська ініціатива-ХХІ
Громадська організація «МАРТ» 
Центр громадянських свобод
Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу
ГО «Територія успіху»
ВААД України
Конгрес національних громад України
БО Благодійний фонд «Людина і право»
Гуманітарна студія «Хвиля»
ГО Освітній центр «Простір толерантності»
Одеська обласна організація ВГО КВУ
ГО «Правозахисна Група "СІЧ"»
Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
ГО «Докудейз»
Медіа платформа «Вгору»
ГО «Черкаський правозахисний центр»
«Центр правових та політичних досліджень "СІМ"»
Херсонська обласна організація Комітету виборців України (ХОО КВУ)

4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Канали просять президента втрутитись і захистити «право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова». Вони вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів.

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал.

У Нацраді зазначили, що всі рішення регулятора є на сайті. Серед них не має рішень щодо відключення «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Коментарів та відповіді на запит від Концерну РРТ та Держспецзв'язку «Детектор медіа» поки не отримав.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4349
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду