Гуманітарний комітет не з'ясував, хто вимкнув із цифрового етеру «Еспресо», Прямий та 5 канал

Гуманітарний комітет не з'ясував, хто вимкнув із цифрового етеру «Еспресо», Прямий та 5 канал

12 Травня 2022
3842
12 Травня 2022
13:27

Гуманітарний комітет не з'ясував, хто вимкнув із цифрового етеру «Еспресо», Прямий та 5 канал

3842
Комітет спрямує офіційні звернення до Держспецзв’язку, КРРТ, «Зеонбуду», Нацради і МКІП щодо ситуації з вимкненням трьох каналів (архівне фото).
Гуманітарний комітет не з'ясував, хто вимкнув із цифрового етеру «Еспресо», Прямий та 5 канал
Гуманітарний комітет не з'ясував, хто вимкнув із цифрового етеру «Еспресо», Прямий та 5 канал

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики під час засідання 11 травня не зміг встановити, хто офіційно ухвалив рішення вимкнути цифровий етер «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

На засіданні були присутні директорка з правових питань товариства «Зеонбуд» Ірина Алябьєва, керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв, заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко, генеральний директор Концерну РРТ Кирило Данилов, заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко, член Нацради Олександр Бурмагін, а також нардепи та представники каналів.

Зокрема, генеральний директор Концерну РРТ Кирило Данилов під час засідання комітету зауважив, що Концерн є суто технічним підприємством і лише виконує рішення РНБО.

Данилов додав, що рішення про перемикання каналів ухвалила РНБО. На зауваження, що Радбез офіційно заявляє, що такого рішення не ухвалював, Данилов відповів, що це «не є питання публічного обговорення».

Кирило Данилов та Володимир Трофименко

Разом із тим керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що рішення Радбезу є публічним і там немає жодної інформації про вимкнення каналів.

«Там немає нічого, крім того, що написано. Немає там про відключення каналів, ми ж усі бачили. Ні 152, ні 151 указ не мають жодного посилання на відключення», – каже Звєрєв.

За його словами, Апарат РНБО лише здійснює контроль за виконанням указу президента №152 «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану».

«Тобто не ми приймаємо рішення. Рішення РНБО приймає колегіально. Тому, коли апарат РНБО отримав звернення від телекомпанії "Еспресо" стосовно ситуації, яка сталася, ми скерували цей запит до Нацради. Тобто до регулятора, який приймає відповідні рішення. Тому критерії і вимоги чи інші питання, які виникають щодо цього відключення, в більшій мірі в компетенції регулятора або інших органів, які забезпечують трансляцію. Така наша позиція», – каже Звєрєв.



Володимир Звєрєв

Директорка з правових питань товариства «Зеонбуд» Ірина Алябьєва, відповідаючи на питання, чи була пряма вказівка Держспецзв’язку щодо перемикання, заявила, що товариство не виконує перемикання мовників, воно «лише отримує сигнал».

Заступник голови Держспецзв'язку Володимир Трофименко також стверджує, що адміністрація служби прямої вказівки на перемикання каналів не давала.

Член Нацради Олександр Бурмагін заявив, що регулятор також не ухвалював жодних рішень про вимкнення телеканалів з цифрового етеру.

«Ми як орган, який здійснює нагляд і контроль у сфері телебачення і радіомовлення, таких рішень не приймали… На виконання відповідного рішення РНБО ми здійснювали моніторинг тих телеканалів, які є національними інформаційними, на предмет того, чи здійснюють вони трансляцію єдиного телемарафону, чи ні. Це єдина функція, яку здійснює Нацрада в контексті рішення РНБО, яке було затверджене відповідним указом президента. Які були інші комунікації, думаю, можуть відповісти або голова Нацради, або відповідні заступники», – каже Бурмагін.

Заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко запевняє, що МКІП також не брав жодної участі в ухваленні рішення вимкнути «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру.

«Про наявність самих письмових чи оформлених рішень мені особисто не відомо. У нашого міністерства немає компетенції ухвалювати такі рішення».

Наприкінці засідання голова комітету, нардеп «Слуги народу» Микита Потураєв  анонсував звернення від комітету до Держспецзв'язку, КРРТ, «Зеонбуду», Нацради і МКІП щодо ситуації з вимкненням з цифрового етеру трьох каналів. 

Микита Потураєв

4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

«Детектор медіа» 16 квітня звернувся із запитами до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Міністерства культури та інформаційної політики, щоб з’ясувати, хто саме вирішив вимкнути три канали і чим таке рішення мотивоване. Відповіді редакція дотепер не отримала.

9 травня Держспецзв'язку у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомила, що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3842
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
707 дн. тому
Хтось повинен за це сісти, для початку пан Данилов, котрий посилається на рішення РНБО, наявність якого спростовує представник апарату РНБО. Увага - на засіданні комітету Верховної ради керівник РРТ посилається на рішення РНБО, існування якого тут же спростовує представник апарату РНБО. Прямо із цього засідання хтось повинен був вийти в кайданках. P.S. У Жванецького цей твір називався "Дурочку запустить".
ГАЛИНА
708 дн. тому
Таке видовище в 90х бандити називали "карусєль"
Василий
708 дн. тому
Странно, никто из компетентных властных органов команды на отключение не давал, но отключили. Напрашивается единственный здравый вывод: телефонное право как всегда действенно, и остаётся единственный источник звонка: ОП. И звонила, естественно, не уборщица. Зелень, как всегда, грязно устраняет единственно возможного конкурента.
Олександр
708 дн. тому
В українській виконавчій владі продовжують "шимка грати".Ніхто ні чого не знає.На рашци це улюблений спосіб поведінки в керівництві держави і структур.У нас в Україні нажаль-також.
Михайло Думич, Львівщина.
708 дн. тому
З'ясував, а не вияснив. Дякую!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду