ЗМІ: У помешканні та офісах ексрегіонала Макеєнка проводять обшуки

ЗМІ: У помешканні та офісах ексрегіонала Макеєнка проводять обшуки

9 Серпня 2023
977
9 Серпня 2023
13:03

ЗМІ: У помешканні та офісах ексрегіонала Макеєнка проводять обшуки

977
Ексзаступника голови фракції «Партії регіонів» підозрюють у причетності до легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, та ухиленні від сплати податків на суму понад 63 мільйони гривень.
ЗМІ: У помешканні та офісах ексрегіонала Макеєнка проводять обшуки
ЗМІ: У помешканні та офісах ексрегіонала Макеєнка проводять обшуки

Правоохоронці проводять обшуки за місцем проживання та роботи колишнього народного депутата України та ексзаступника голови фракції «Партії регіонів». Про це йдеться у повідомленнях пресслужб ДБРСБУ та ОГП.

Імені фігуранта розслідування традиційно не називають. Однак, за даними джерел «Бабеля» у правоохоронних органах, ідеться про Володимира Макеєнка.

У межах досудового розслідування правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях, які використовують екснардеп і пов’язані з ним особи, а також маєтку в Кончі-Заспі.

Обшуки проводять також за місцем проживання керівників підконтрольних нардепу компаній, зареєстрованих у тому числі в офшорних юрисдикціях.

ДБР перевіряє причетність екснардепа до легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 500 млн грн та ухилення від сплати податків у 2011–2014 роках, що призвело до ненадходження до бюджету коштів на суму понад 63 млн грн.

Можлива легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом, здійснювалася через підконтрольні нардепу компанії.

Досудове розслідування здійснюється за ознаками легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, та ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України).

Санкція статей передбачає покарання до 12 років ув’язнення із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Володимир Макеєнко був власником Прямого каналу з часу його заснування у 2017-му до 2021 року. Безпосереднім власником телеканалу була кіпрська компанія «Парлімо трейдінг лімітед», проте його кінцевим бенефіціарним власником у Єдиному державному реєстрі залишався Макеєнко.

У 2019 році ДБР проводило обшуки в Макеєнка. Тоді повідомлялося, що обшуки стосуються справи про ухилення від сплати податків при придбанні Прямого телеканалу.

У лютому 2021 року власником Прямого каналу став Петро Порошенко, викупивши його у Володимира Макеєнка (хоча канал пов’язували з Порошенком і раніше).

За словами Порошенка, він купив канал, бо, за даними його джерел, РНБО хотіла запровадити санкції проти його ексвласника Макеєнка та закрити Прямий. Три співрозмовники «Детектора медіа» з СБУ повідомили тоді, що проти Макеєнка запроваджувати санкції не планували, два співрозмовники припустили, що заява Порошенка могла бути «політичним піаром».

Володимир Макеєнко був народним депутатом України у 1998–2014 роках, спершу від Соціалістичної партії, згодом від «Нашої України» Віктор Ющенка, а з 2006 року — від «Партії регіонів».

2012 року голосував за скандальний Закон України «Про засади державної мовної політики», відомий як «закон Ківалова—Колесніченка».

25 січня 2014 року, у розпал Революції Гідності, був призначений головою КМДА, звільнений 7 березня. 20 лютого 2014 року, під час розстрілів на Майдані, заявив про вихід із «Партії регіонів», увійшов у депутатську групу «Наш край».

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
977
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду