За рішенням Апеляційного суду Києва Медведчук програв Парубію у справі про захист честі та гідності

За рішенням Апеляційного суду Києва Медведчук програв Парубію у справі про захист честі та гідності

2 Серпня 2023
2459
2 Серпня 2023
15:42

За рішенням Апеляційного суду Києва Медведчук програв Парубію у справі про захист честі та гідності

2459
У 2016 році Печерський районний суд зобов’язав тодішнього секретаря РНБО спростувати «недостовірну інформацію» про Медведчука.
За рішенням Апеляційного суду Києва Медведчук програв Парубію у справі про захист честі та гідності
За рішенням Апеляційного суду Києва Медведчук програв Парубію у справі про захист честі та гідності

Апеляційний суд міста Києва скасував рішення Печерського районного суду від 2016 року, згідно з яким тодішній секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Парубій та РНБО були зобов'язані спростувати «недостовірну інформацію» про Віктора Медведчука. Про це повідомило агентство «Укрінформ», що було третьою стороною в цій справі.

У своєму позові Медведчук, серед іншого, вимагав від Парубія та РНБО спростувати виголошену на брифінгу в «Укрінформі» «недостовірну інформацію». Йшлося про такі вислови: «...Медведчук є тим злочинцем, який протягом останніх років залучався до того, щоб ця ситуація була створена...», «...лінія екстремістських груп, мережева структура створювалась протягом двох років. І фінансування цих груп здійснювалося через Медведчука», «...Медведчук є одним з ключових організаторів і тих, хто готував заколот в Україні і який давав ґрунт для того, щоб російські війська вторглися на територію України».

7 листопада 2016 року Печерський райсуд Києва (суддя Олеся Батрин) ухвалив рішення, частково задовольнивши позов Медведчука про захист честі та гідності.

Зокрема, було «визнано недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права В. Медведчука, інформацію, поширену А. Парубієм 04 липня 2014 року на брифінгу в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" такого змісту: "...Медведчук є тим злочинцем, який протягом останніх років максимально залучався до того, щоб ця ситуація була створена. ...Фінансування цих груп (екстремістських) здійснювалося через Медведчука».

З метою спростування недостовірної інформації Печерський суд зобов'язав Парубія протягом 10 робочих днів з дня набрання рішенням законної сили провести брифінг в «Укрінформі» та повідомити про ухвалене судове рішення.

Не погоджуючись із цим рішенням суду, Парубій подав апеляційну скаргу, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин справи, невідповідність висновків суду дійсним обставинам справи, і закликав ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні позову у повному обсязі.

Як зазначається в ухвалі Апеляційного суду від 11 липня 2023 року, «колегія суддів вважає, що суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення спору суду, не може вважатись законним та обґрунтованим і таким, що ухвалене з правильним застосуванням норм права... Суд першої інстанції не встановив усіх обставин справи та дійшов помилкових висновків про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог про захист честі, гідності, ділової репутації, визнання поширеної інформації недостовірною».

Суд задовольнив апеляційну скаргу Парубія та зобов’язав Медведчука сплатити судовий збір у розмірі 1334 грн 10 коп..

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складення повної постанови шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Нагадаємо, наприкінці липня цього року стало відомо, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію.

Віктора Медведчука 21 вересня 2022-го обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти і затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. У травні цього року за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області Медведчука позбавили статусу адвоката

Фото: «Другая Украина» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2459
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду