Експрокурор з Луцька подав позов проти волинського Центру журналістських розслідувань «Сила правди»

Експрокурор з Луцька подав позов проти волинського Центру журналістських розслідувань «Сила правди»

24 Листопада 2023
2808
24 Листопада 2023
16:13

Експрокурор з Луцька подав позов проти волинського Центру журналістських розслідувань «Сила правди»

2808
Вадим Веніславський та його дочка Анастасія вважають, що журналісти «облили їх брудом», опублікувавши матеріали про участь їхньої сімейної компанії у державних закупівлях.
Експрокурор з Луцька подав позов проти волинського Центру журналістських розслідувань «Сила правди»
Експрокурор з Луцька подав позов проти волинського Центру журналістських розслідувань «Сила правди»

Колишній волинський прокурор Вадим Веніславський та його дочка Анастасія Веніславська подали позов проти Центру журналістських розслідувань «Сила правди» щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на сайт видання.

Позивачі вважають, що журналісти «облили їх брудом», опублікувавши начебто недостовірну інформацію в матеріалах, які стосуються участі їхньої компанії «Спецкомунтех» у державних закупівлях. Позов вони подали до Луцького міськрайонного суду наприкінці жовтня. 27 жовтня суд відкрив провадження у цій справі. 

Фігуранти розслідувань «Сили правди» вважають, що опубліковані матеріали, які стосуються компанії «Спецкомунтех» (її співзасновницею є Анастасія Веніславська), не відповідають дійсності, а негативна реакція читачів завдала їм моральної шкоди.

Зокрема, йдеться про матеріали: «У Луцьку компанія сім’ї експрокурора, щоб продати сміттєвоз, “розіграла тендер” у комунальників з його “зятем”» та «Луцькі комунальники купили білий пікап за 20 тисяч доларів в “зятя” експрокурора, щоб їздити на смітник».

Крім того, на думку скаржників, їхню ділову репутацію псують і відеосюжети, які були записані на основі цих розслідувань та опубліковані на ютуб-каналі організації. 

Директор «Сили правди» Юрій Горбач розцінює звернення до суду фігурантів розслідування як спробу перешкодити професійній діяльності медійників та уникнути репутаційних втрат.

«Методи збору інформації, які використовувала редакція під час підготовки журналістських розслідувань, є виправдані з погляду суспільної важливості. Адже імовірні антиконкурентні узгоджені дії учасників тендерів прямо відбиваються на результатах тендерів, а відповідно нівелюють саму ідею існування системи “Prozorro”, призводять до надмірних витрат бюджетних коштів, коли їх можна було зекономити. Це ще більш важливо під час війни, коли кожна заощаджена гривня може бути спрямована на потреби армії», — каже Юрій Горбач. 

За його словами, жодного втручання в приватне життя Веніславських не відбулося. А те, що вони називають таким втручанням, вважає керівник видання, було спробою редакції, відповідно до правил етики, отримати коментарі сторони щодо зібраних фактів.

Позивачі також скаржаться на оприлюднення «Силою правди» інформації про заяву Анастасії Веніславської до поліції щодо нібито «психологічного тиску» з боку журналістів під час спроби отримати в неї коментар. Мовляв, оприлюдненням цієї інформації редакція порушила її права як потерпілої.

У підсумку Вадим та Анастасія Веніславські просять суд визнати інформацію у статтях «Сили правди» недостовірною, зобов’язати редакцію впродовж трьох днів з моменту набуття рішенням суду законної сили видалити матеріали з вебсайту та сторінок у соцмережах, написати спростування і стягнути з редакції судові витрати.

Медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк вважає позов необґрунтованим та безпідставним. «Позивачі просять спростувати оціночні судження, які за законом не підлягають спростуванню. До того ж вимога про повне видалення статей, в яких позивачі хочуть спростувати тільки частину висловлювань, які вважають недостовірними та такими, що порушують їхню честь, гідність та ділову репутацію, є цензурою, що прямо заборонено законами та Конституцією України», — стверджує Максименюк.

Підготовче засідання у справі заплановане на 29 листопада 2023 року в Луцькому міськрайонному суді.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року дочка колишнього заступника прокурора Волинської та Одеської областей Вадима Веніславського, співвласниця луцької фірми «Спецкомунтех» Анастасія Веніславська подала заяву в поліцію на «Силу правди» щодо тиску на неї з боку журналістів. Журналісти у рамках підготовки розслідування звернулися до Анастасії Веніславської спочатку телефоном, а згодом зустріли її разом з бойфрендом поблизу їхнього помешкання. Впродовж усіх цих спроб пара відмовлялася будь-що коментувати.

У серпні поліція Луцька допитала журналістів «Сили правди» в межах кримінального провадження, відкритого на підставі заяви фігурантки журналістського розслідування Анастасії Веніславської. Про це повідомляється на сайті «Сили правди».

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що волинське видання «Сила правди» виграло суд, подавши позов проти держпідприємства «Городоцьке лісове господарство» щодо доступу до інформації.

Також ми писали про те, що Центр журналістських розслідувань «Сила правди» розвиває власний ютуб-проєкт «Воєнна шпальта», де розповідають та аналізують фейки і пропаганду, які призначені білоруській аудиторії.

Колаж Центру журналістських розслідувань «Сила правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2808
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду