ДБР передало Збройним силам авто, арештовані в родичів Медведчука та Козака, на мільйон доларів

ДБР передало Збройним силам авто, арештовані в родичів Медведчука та Козака, на мільйон доларів

12 Червня 2023
1836
12 Червня 2023
14:41

ДБР передало Збройним силам авто, арештовані в родичів Медведчука та Козака, на мільйон доларів

1836
Збройним силам передали 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики.
ДБР передало Збройним силам авто, арештовані в родичів Медведчука та Козака, на мільйон доларів
ДБР передало Збройним силам авто, арештовані в родичів Медведчука та Козака, на мільйон доларів

Державне бюро розслідувань передало Збройним силам України 17 автомобілів, арештованих у родичів екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака. Про це повідомила пресслужба ДБР.

Зокрема, передано 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики. Їх вартість становить 1,1 млн доларів США.

Ці транспортні засоби належали підприємству родичів Медведчука та Козака, причетних до фінансування збройної агресії Росії проти України. Вони також є суб’єктами кримінального провадження щодо незаконного видобутку піску на двох кар'єрах у Львівській області.

За клопотанням ДБР у квітні минулого року на ці автомобілі наклали арешт у межах розслідування кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр (ст. 364, ст. 240 Кримінального кодексу).

«Тепер працівники Бюро домоглися, щоб майно прихильників Росії потрапило до ЗСУ і допомагало нашим захисникам у боротьбі з ворогом», — зазначили в ДБР.

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Соратник Медведчука, ексдепутат від «ОПЗЖ» Тарас Козак, окрім телеканалів «112», NewsOne і ZIK, володів також російською нафтовою компанією «Пурнєфть». Тараса Козака оголошено в розшук. Разом із Медведчуком його підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала Росія. 

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука та Козака громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила їх депутатського мандата.

У березні суд арештував активи, записані на кілька київських компаній, бенефіціаркою яких фіктивно, в інтересах екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака, була львів’янка Ольга Куць. 

Раніше у дружини Медведчука, ексведучої Оксани Марченко, суд  заарештував майно на понад 5,6 млрд грн, її «приховані» активи на понад 440 млн гривень, а також корпоративні права Марченко в Запорізькому заводі феросплавів вартістю понад 1 млрд грн.

Крім того, у Марченко суд арештував три, а згодом ще дві земельні ділянки на Львівщині з об’єктами нерухомості, якими вона незаконно володіла і на яких розпочалося будівництво туристичної інфраструктури. Крім того, суд повернув державі земельні ділянки на березі Дніпра, які незаконно перебували у власності Марченко. 

Фото: ДБР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду