Портнов подав проти Руху «Чесно» позов з вимогою виключити його з реєстру зрадників (ОНОВЛЕНО)

Портнов подав проти Руху «Чесно» позов з вимогою виключити його з реєстру зрадників (ОНОВЛЕНО)

22 Лютого 2024
2623
22 Лютого 2024
15:14

Портнов подав проти Руху «Чесно» позов з вимогою виключити його з реєстру зрадників (ОНОВЛЕНО)

2623
Суд вирішив розглядати справу за спрощеною процедурою без присутності сторін, натомість активісти вважають її суспільно важливою та наполягають на публічному розгляді.
Портнов подав проти Руху «Чесно» позов з вимогою виключити його з реєстру зрадників (ОНОВЛЕНО)
Портнов подав проти Руху «Чесно» позов з вимогою виключити його з реєстру зрадників (ОНОВЛЕНО)

Колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на Рух «Чесно» та НАЗК. Про це повідомляє «Чесно».

Позивач вимагає визнати недостовірною і такою, що порочить його «честь, гідність та ділову репутацію», інформацію про вчинення ним державної зради та про кримінальне провадження за ст. 111 ККУ (державна зрада) проти нього. Також ексчиновник вимагає видалити його профіль з реєстру зрадників і оскаржує висловлювання на його адресу «Zрадник країни» та «пособник російських можновладців, які взялись за агресивну війну проти України та зміну її кордонів». 

Від громадської організації Портнов хоче через суд отримати 250 тисяч гривень, до НАЗК фінансових претензій він не висуває. Хоча його ім’я занесено до бази осіб, які можуть бути зрадниками України, створеної антикорупційним відомством.

«Ми очікували, що Портнов позиватиметься до “Чесно”. Його адвокати впродовж останнього року подали позови до низки медіа та громадських організацій, щоб спростувати його ймовірну причетність до окупації Криму та зв’язків з Росією. Сам Портнов, який після початку війни виїхав за кордон, активно зачищає українське медіаполе і вимагає прибрати всі згадки про нього як про проросійського політика та зрадника», — коментує ситуацію лідерка Руху «Чесно» Віта Думанська

Суд ухвалив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у судове засідання. Натомість активісти вважають цю справу суспільно-важливою та наполягають на загальному розгляді з викликом сторін.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Андрій Портнов подав до суду на hromadske через розслідування «Як віджимали Крим: ексклюзивні записи», яке з’явилось 27 грудня 2023 року. У ньому журналісти, спираючись на аудіозаписи з квітня-травня 2014 року, роблять висновок про те, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму.

У своєму позові Портнов стверджує, що назвавши його у своєму матеріалі «проросійським діячем, колаборантом, зрадником, поплічником Росії» та «куратором захоплення росіянами Криму», журналісти принизили честь, гідність та ділову репутацію ексчиновника. Крім того, на думку Портнова, матеріал, оприлюднений hromadske, є замовним. 

Відзначимо, це вже не перший позов Портнова до суду проти журналістів та громадських організацій.

Так, 26 грудня 2023 року Печерський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію, що «порочить честь, гідність і ділову репутацію» Портнова, яка була опублікована в українських медіа. Йдеться про статтю Центру протидії корупції, яка вийшла в липні 2023 року на «Українській правді» і була передрукована виданням «Фокус». У своєму позові Портнов теж вимагав спростувати інформацію про те, що він є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував збройну агресію Росії проти України або розпалював ненависть до українського народу.

Раніше, у квітні 2023 року, Портнов виграв справу проти «Схем» — Печерський районний суд Києва назвав інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля водія «Схем» «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її. Перед тим, у жовтні 2019 року, журналісти проєкту «Схеми» заявили про тиск з боку Портнова, після того як він виклав персональні дані водія знімальної групи «Схем» Бориса Мазура. Портнов у відповідь пригрозив усій редакції «Схем» оприлюдненням їхніх особистих даних та «ненав’язливим супроводом у темний час доби». Пізніше, коли в серпні 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура, «Схеми» пов’язали підпал із попередніми погрозами Портнова. Після цього, у вересні 2020-го, Портнов подав позов проти редакторки «Схем» Наталії Седлецької та деяких ЗМІ (NV, Громадського, Прямого та 5 каналу) за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію щодо нього.

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України засудила тиск на журналістів проєкту «Схеми» з боку ексзаступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова та закликала останнього не користуватися журналістським посвідченням.

У грудні 2021 року США внесли колишнього першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова до санкційного списку.  

Крім того, у серпні 2023 року Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Предметом позову, за словами Бутусова, стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.

Хто такий Андрій Портнов, читайте в матеріалі «Детектора медіа»: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

На фото — український президент-утікач Віктор Янукович і тодішній заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов (Крим, 2 серпня 2010 року)

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2623
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду