Кропачов не збирається звільняти зі свого Ukrainian World News колишніх співробітників каналів Медведчука, поки до них не мають претензій правоохоронні органи

Кропачов не збирається звільняти зі свого Ukrainian World News колишніх співробітників каналів Медведчука, поки до них не мають претензій правоохоронні органи

25 Липня 2023
2818
25 Липня 2023
12:58

Кропачов не збирається звільняти зі свого Ukrainian World News колишніх співробітників каналів Медведчука, поки до них не мають претензій правоохоронні органи

2818
Власник UWN обіцяє, що на його телеканалі ніколи не буде «проросійської політики».
Кропачов не збирається звільняти зі свого Ukrainian World News колишніх співробітників каналів Медведчука, поки до них не мають претензій правоохоронні органи
Кропачов не збирається звільняти зі свого Ukrainian World News колишніх співробітників каналів Медведчука, поки до них не мають претензій правоохоронні органи

Телеканал Ukrainian World News (UWN) не є політичним проєктом, він створювався як бізнес-проєкт. Про це в інтерв’ю Liga.net заявив власник та інвестор UWN — бізнесмен Віталій Кропачов.

За словами Кропачова, його зовсім не цікавить політика, натомість цікавить бізнес, і канал UWN — не єдиний медійний ресурс, яким він володіє. Незважаючи на те, що зараз ринок реклами просів, медіавласник бачить перспективу його зростання в подальшому.

«Сьогодні на ринку дуже багато добрих фахівців, зокрема журналістів, представників інших медійних професій. Люди втратили роботу із закриттям каналу ТРК “Україна”, інші канали також скоротили штат. Зарплати у сфері зараз нижчі, ніж до війни. Утримання каналу не є якимись шаленими грошима. Але цей актив можна буде капіталізувати пізніше. У тому числі, можливо, і через подальший продаж», — поділився міркуваннями Віталій Кропачов.

Відповідаючи на питання про те, чи не турбує його, що на Ukrainian World News прийшли працювати колишні співробітники телеканалів Віктора Медведчука (зокрема, ексведучий 112 каналу Петро Мага та колишня головна редакторка NewsOne Ольга Гіржева), Кропачов послався на позицію Мінкульту на чолі з Олександром Ткаченком. Як відомо, свого часу Міністерство культури на заклик української медіаспільноти відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів заявило, що «сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів». На думку МКІП, нині дорогий кожен голос, хто перейшов «на сторону України і доводить свою позицію сумлінною цілодобовою працею».

«Я на це запитання відповім просто: якщо щодо цих людей, конкретно щодо Маги, є якісь претензії з боку правоохоронних органів, або щодо нашого генпродюсера (Ольги Гіржевої. — "ДМ"), я готовий розглянути питання про звільнення цих людей з каналу. Наразі ми працюємо на перемогу України — це завдання, яке я поставив перед колективом», — сказав Кропачов.

Що стосується роботи нинішніх співробітників UWN на каналах, підконтрольних Віктору Медведчуку, Корпачов вважає: «Я думаю, це не їхня позиція, а позиція Медведчука. Він був власником каналу».

«Я ще раз пояснюю: готовий звільнити тих, до кого будуть претензії з боку правоохоронних органів. Наразі жодних претензій немає. На UWN немає і не буде жодної проросійської політики. Ми — український канал», — наголосив власник медіа. 

Як повідомляв «Детектор медіа», у січні 2023 року була анонсована поява нового загальноукраїнського інформаційного каналу Ukraine World News (UWN), але прем’єра досі не відбулася. Зараз канал мовить винятково в ютубі, має лише 15 тисяч підписників, його телеграм-канал налічує 14 тисяч підписників, фейсбук-сторінка — 133 тисячі. При цьому на каналі працює 155 людей, а створення контенту щомісяця, за словами генпродюсерки каналу Ольги Гіржевої, обходиться щонайменше у 8 млн грн. Між тим на каналі немає реклами. 

Власником UWN є підприємець із Тореза Донецької області Віталій Кропачов, який також володіє газовим, вугільним, машинобудівним бізнесами. Зайнятися ще й медійним він вирішив кілька років тому і 2019-го купив канал «Так TV» та його супутникову ліцензію, оформлену 2019 року на компанію ТОВ «Так ТВ центр плюс». У грудні 2021 року він купив ТОВ «Ера Продакшн», яка є київським цифровим мультиплексом, а у 2022-му отримав контроль над компанією «Корона Санрайс», яка володіла цифровою ліцензією для трансляції 4 каналу, що належав звинуваченому у держзраді нардепу-колаборанту Олексію Ковальову. Ковальова наприкінці серпня 2022 року було вбито на окупованій частині Херсонщини.

За задумом, ці компанії мали об’єднати під єдиним логотипом UWN, і мовити новий канал мав і на супутнику, і в цифрі. Але цього так і не сталося — Нацрада досі не розглянула питання зміни логотипа та умов ліцензії, за якими планував працювати проєкт. На супутнику канал зі старим лого, «Так TV», припинив мовити ще минулого квітня, а в цифрі деякий час канал транслював телемарафон, однак припинив це робити з 1 червня 2023 року, пославшись на подорожчання послуг «Зеонбуду».

Ще у січні 2023 року Незалежна медійна рада (НМР) заявила про неприпустимість виходу в український ефір телеканалу Ukraine World News, оскільки основу його команди становлять колишні співробітники телеканалів «112 Україна», NewsOne, «Інтер», Live.Network і ZIK. НМР нагадала, що в ефірі цих телеканалів неодноразово заперечували російську агресію та закликали до зняття санкцій з Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська, «миру за будь-яку ціну» на умовах Путіна, а переговори між «ОПЗЖ» та її союзниками в Росії позиціювалися як «міжпарламентський діалог».

Фото: Володимир Фомічов / LIGA.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2818
Читайте також
04.04.2023 15:21
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду