«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука

«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука

15 Червня 2023
2470
15 Червня 2023
17:17

«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука

2470
Деякі «політексперти» з так званого пулу Медведчука та його оточення залишилися в інфопросторі України і намагаються закріпитися як проукраїнські блогери-політологи, вважає видання.
«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука
«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука

Інтернет-видання Texty.org.ua опублікувало власне дослідження, в якому, зокрема, дає відповідь на питання про те, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука. За спостереженнями видання, чимало так званих експертів з «пулу Медведчука» не лише «вижили» в українському інформаційному просторі після початку повномасштабного вторгнення росіян, а й намагаються нарощувати власний соціальний капітал за рахунок просування себе як блогерів-політологів.

Редакція Texty.org.ua у своїй публікації нагадує, що створила базу псевдосоціологів та прихованих піарників «Продавці рейтингів». На окремому ресурсі видання зібрало інформацію про 118 організацій та 241 персоналію, «які були помічені в оприлюдненні сумнівних соцопитувань або в прихованому піарі політиків протягом останніх 15 років».

«Із понад 230 фігурантів з нашої бази — понад половина, 130 людей, — узагалі зникли з інфопростору після початку повномасштабного вторгнення, хоча дехто з них залишався активним коментатором аж до 24 лютого 2022 року. Переважно йдеться про широкий пул платних облизувачів Віктора Медведчука та інших проросійських сил», — ідеться в дослідженні Texty.org.ua.

За даними видання, частина псевдоекспертів з «пулу Медведчука» стали втікачами і долучилися до «політичного руху» «Другая Украина», який у Росії створив Віктор Медведчук. Детальніше про це у квітні цього року розповідали журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях». Зокрема до «руху» Медведчука ввійшли блогери та «політкоментатори» Денис Жарких, Кирило Молчанов, Олена Броницька, Павло Карназицький. Усі вони тепер регулярно з’являються в ефірі російських пропагандистських каналів.

Разом із цим Молчанов періодично з’являється і в українському інфопросторі, зауважує редакція Texty.org.ua: то в нього бере «експертне інтерв’ю» ексведучий медведчуківських каналів Віталій Дикий, а то його «думки» «висвітлюють відомі у вузьких колах сайти Знай і Політека». Також Молчанов з’являється на ютуб-каналі Golos.EU.

Дехто з тих «політекспертів», які не пішли в небуття разом із Медведчуком та його оточенням, намагаються знайти своє місце в медіапросторі як проукраїнські блогери-політологи.

«Приміром, комфортно в інфопросторі почувається один із членів пулу Українського інституту аналізу та менеджменту політики (УІАМП) Володимир Воля (раніше був помічений у компліментах на адресу Медведчука й Вілкула, а тепер активно коментує поточні події для провідних українських ЗМІ). Разом з фігурантом реєстру медіа-зрадників Валентином Гайдаєм, який також періодично з’являється в ЗМІ з поточними коментарями, в середині травня Воля заснував новий аналітичний центр “Інститут Інтермаріум”, який займатиметься співпрацею України з країнами Балтії й Чорномоського регіону», — пише видання Texty.org.ua.

У дослідженні згадують і Андрія Пальчевського, який намагається нагадувати про себе публікацією та поширенням коротких відео на своєму ютуб-каналі. Пальчевський також з’являється в ефірах у ексведучого нині забороненого каналу «НАШ» Макса Назарова і Олександра Шелеста, який раніше працював на NewsOne.

Крім цього, у дослідженні йдеться про колись активного піарника Медведчука Олексія Якубіна, який після початку вторгнення росіян «почав давати нейтрально-лояльні коментарі щодо нинішньої влади і “хаяти” росіян на своєму авторському ютуб-каналі “Незалежний політолог”, а також на низці національних ТБ-каналів».  

Ще один колишній піарник Медведчука, юрист Андрій Іщенко,  радикально змінив сферу діяльності: став естрадним співаком у стилі свого тестя Павла Зіброва, який і сам колись був не проти заспівати за котрогось із політиків, зауважує видання.

Окрім студій каналів «Ми — Україна» (колишня ТРК «Україна»), «Новини.Live», державних телемовників Freedom та «Рада», цих «політекспертів» охоче цитує мережа каналів групи «Політека — Знай» (Політека ОнлайнЗнай.UAЗнай24Клатч ОнлайнМи з УкраїниПолітБюро). Разом їхня аудиторія підписників перевищує 1,5 млн осіб, ідеться в матеріалі.

Популярним майданчиком для виступів проросійських медіаперсон в українському медіапросторі залишаються «авторські канали», що переважно належать колишнім ведучим медведчуківського і мураєвського телебачення. Серед них — Макс Назаров, Ярослава Маслова, ексведучий NewsOne Вадим Дикий і його колега Олександр Шелест.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів Мураєва, Шуфрича та Медведчука: «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 8 червня.

У травні цього року стало відомо, що за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області колишнього лідера забороненої прокремлівської партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука позбавили статусу адвоката.

Підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Фото: скриншот / Texty.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2470
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 584
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду