Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: «Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»

Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: «Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»

4 Травня 2023
2275
4 Травня 2023
13:22

Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: «Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»

2275
Президент заявив, що український суд забезпечить покарання за більшість злочинів, вчинених окупантами. Але лише спецтрибунал здатен відреагувати на первинний злочин — злочин агресії.
Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: «Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»
Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: «Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»

Президент Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Нідерландів виступив із промовою у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Про це йдеться у трансляції виступу, передає hromadske.

«Безумовно, ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира, у Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим. Це має бути здійсненим тут, у столиці міжнародного права. Це станеться, коли ми переможемо. А ми переможемо», — сказав президент України.

Він зазначив, що йдеться про більше, ніж про протидію одному агресору, — треба зупинити злочин агресії, який породжує безкарність.

«Якщо ми подивимося на будь-яку агресивну війну в історії, то побачимо одну спільну річ: ті, хто почав війну, не вірили, що їм доведеться коли-небудь нести відповідальність за скоєне. Але війна має отримати осуд. Безкарність агресії означає, що треба з цим боротися», — сказав Зеленський.

Президент подякував Нідерландам за всю надану допомогу, зокрема військову. Але наголосив, що тривалого миру можна досягти лише завдяки сильним цінностям: свободі, верховенству права, повноцінному правосуддю, — а не «гібридному миру».

«Хочу озвучити вам одну цифру: 6 139. Це кількість воєнних злочинів, скоєних росіянами лише за квітень», — сказав Зеленський.

Він повідомив, що за місяць загинуло 207 цивільних, з них 17 — дітей, ще понад 400 громадян зазнали поранень.

«Притому що [повномасштабна] війна триває вже 15-й місяць. Вчора у Херсонській області вбили 23 людей, ще 48 зазнали поранень. Наголошую, говоримо про цивільних. Це почалося понад 9 років тому окупацією наших земель, окупацією Криму, коли росіяни принесли на Донбас гібридну війну», — сказав він.

Президент України також нагадав про ще один злочин, який вчинила Росія, — авіакатастрофу малайзійського «Боїнга» рейсу MH17, який у 2014 році збили над Донбасом, убивши 298 пасажирів та членів екіпажу: «Вони загинули від рук росіян».

Зеленський наголосив, що відповідальності для Росії за злочин агресії можна досягти лише через міжнародний трибунал, трансформувати Нюрнберзький процес у нові операційні правила. Він закликав не посилатися на недоліки чинного міжнародного права, а «ухвалювати сміливі рішення», які виправлять їх.

Президент заявив, що український суд забезпечить покарання за більшість злочинів, вчинених окупантами. Але лише спецтрибунал здатен відреагувати на первинний злочин — злочин агресії.

«Саме трибунал, а не щось гібридне, яке може формально дозволити закрити тему. Коли ми як політики кажемо, що справу начебто закрито. Ми повинні мати повноцінні трибунал і справедливість», — підкреслив Зеленський.

Відзначимо, 4 травня президент Зеленський перебуває з офіційним візитом у Нідерландах. У програмі візиту аудієнція у короля Віллема Александра, відвідини бази Військово-повітряних сил, переговори з прем'єр-міністром Марком Рютте. Заплановано також зустріч у тристоронньому форматі (Нідерланди, Україна, Бельгія) з прем'єр-міністром Бельгії Александром де Кроо.

Напередодні, 3 травня, Зеленський відвідав  з офіційним візитом Фінляндію, де взяв участь у Нордично-українському саміті та провів двосторонні зустрічі з лідерами усіх країн Північної Європи, на яких обговорювали шлях до НАТО та постачання зброї. За підсумками саміту лідери Данії, Ісландії, Норвегії, України, Фінляндії та Швеції оприлюднили спільну заяву, де підтримали європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Це четвертий закордонний візит президента від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Раніше, у грудні, Зеленський уже відвідував Сполучені Штати Америки, у лютому — Велику Британію, Францію та Бельгію, на початку квітня — Польщу.

Раніше Офіс президента України публічно заявив про неприйнятність ідеї щодо створення так званого «гібридного трибуналу» як інструменту розслідування злочину агресії РФ. Голова Офісу Андрій Єрмак пояснював, що «гібридний трибунал» неприйнятний, бо він не дає гарантій зняття імунітету з очільників РФ Путіна, Лаврова, Мішустіна тощо.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції United for Justice наполіг, що Генеральна асамблея ООН повинна ухвалити український проєкт резолюції щодо створення міжнародного спецтрибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

Натомість у Євросоюзі продовжують обговорювати створення «гібридного трибуналу», який міг би притягти Росію до відповідальності за скоєння злочину агресії. Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс підкреслив, що Єврокомісія «дуже відкрита» до того, аби підтримати створення спецтрибуналу, якого хоче Україна. Однак, за його словами, для цього необхідно переконати не тільки членів ЄС, а й інші держави за його межами. 

Крім того, у Державному департаменті США заявили, що підтримують створення так званого «гібридного» формату трибуналу для розслідування злочину агресії Росії. Там вважають, що такий формат суду не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН, чого складно буде домогтися, і «демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності» Росії за злочин агресії.

Нагадаємо, 19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України. 21 листопада минулого року Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Фото: AFP / Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2275
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду