Гео Лерос повідомив, що виграв суд проти Верховної Ради щодо відсторонення від засідань

Гео Лерос повідомив, що виграв суд проти Верховної Ради щодо відсторонення від засідань

3 Травня 2023
1605
3 Травня 2023
09:44

Гео Лерос повідомив, що виграв суд проти Верховної Ради щодо відсторонення від засідань

1605
Рада відсторонила Лероса від засідань у лютому через інцидент, який трапився ще в листопаді 2021 року, коли Лерос із трибуни парламенту показав президенту Зеленському середній палець і назвав його «зрадником».
Гео Лерос повідомив, що виграв суд проти Верховної Ради щодо відсторонення від засідань
Гео Лерос повідомив, що виграв суд проти Верховної Ради щодо відсторонення від засідань

Позафракційний народний депутат, заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Гео Лерос повідомив 2 травня, що виграв суд проти Верховної Ради, яка в лютому відсторонила його від участі в засіданнях до кінця року.

«Сьогодні я виграв суд у Верховної Ради щодо мого незаконного відсторонення від відвідування пленарних засідань на рік за питання до голови СБУ: "коли агент кремля Єрмак сяде за державну зраду?"», — написав Лерос у фейсбуці.

Лерос заявив, що він «виграв суд саме у Зеленського і Єрмака, які безсовісно "нагнули" і не без того "нагнутий" парламент». Він додав, що скоро прийде в Раду.

«Хай буде соромно всім, хто голосував за моє незаконне відсторонення. Скоро побачимось на роботі! Окремо, хочу висловити подяку за терпіння моїй команді адвокатів», — написав нардеп.

У Касаційному адміністративному суді підтвердили «Українській правді», що розглядали справу за позовом Лероса до Верховної Ради.  За словами представника суду, позов задовольнили частково, а саме: «визнати протиправним і скасувати рішення ВР про позбавлення народного депутата Лероса Гео Багратовича права брати участь в одному пленарному засіданні ВР, прийняте 23 лютого 2023 року на пленарному засіданні 9 сесії 9 скликання. У задоволенні решти позовних вимог відмовити».

Згідно з ухвалою про відкриття провадження в адміністративній справі за позовом Лероса до Верховної Ради, крім повернення до засідань Ради, нардеп також просив суд зобов’язати ВР опублікувати у парламентській газеті «Голос України» оголошення про визнання судом протиправним та скасування рішення ВР про усунення Лероса від засідань, а головуючого Ради зобов’язати оголосити про це рішення на засіданні. Ці дві останні позовні вимоги суд не задовольнив.

Рішення може бути оскаржене у Великій Палаті Верховного Суду.

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада ухвалила рішення відсторонити позафракційного народного депутата, заступника голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Гео Лероса від участі в засіданнях до кінця року.

Підставою став інцидент, який трапився ще 4 листопада 2021 року, коли Лерос під час виступу з трибуни парламенту показав президенту Володимиру Зеленському середній палець і назвав главу держави «головним зрадником країни».

Того ж дня, 23 лютого, після відсторонення від засідання Ради, в ефірі телеканалу Прямий нардеп Гео Лерос заперечував «заслугу» Володимира Зеленського, що президент не втік з України: «Представник Ізраїлю казав, що поки він (Володимир Зеленський, — ДМ) не отримав гарантій, що Путін його чіпати не буде, він тоді вже виліз із бункера». Про якого «представника Ізраїлю» йдеться, нардеп не уточнив. Відзначимо, що численні фейки на тему втечі українського президента, а також тактику відзеркалення звинувачень (Путін у бункері — Зеленський у бункері) використовує російська пропаганда. 

Гео Лерос був обраний до парламенту від партії «Слуга народу» (23 номер у списку). З 24 червня 2019 до 20 березня 2020 року був позаштатним радником президента України Володимира Зеленського.

Конфлікт між ОП та Леросом триває з березня 2020 року, коли нардеп (тоді ще з фракції «Слуга народу») опублікував так звані «плівки Єрмака». На цих записах брат керівника Офісу президента Андрія Єрмака Денис пропонує влаштувати неназваних осіб на певні посади.  11 серпня 2021 року Лерос програв суд брату Єрмака, нардепа зобов’язали опублікувати спростування.

Також під час засідань Верховної Ради Лерос виступав із критикою президента Володимира Зеленського та керівника його Офісу Єрмака. 1 вересня 2020 року Лероса виключили з фракції «Слуга народу».

Лерос також залишив посаду голови підкомітету з питань культурної політики, погодившись передати її представнику опозиції, члену фракції «ЄС» Миколі Княжицькому.  Гео Лерос є заступником голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1605
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду