У ПАР заявили про вихід з Міжнародного кримінального суду після ордера на арешт Путіна

У ПАР заявили про вихід з Міжнародного кримінального суду після ордера на арешт Путіна

25 Квітня 2023
1300
25 Квітня 2023
19:03

У ПАР заявили про вихід з Міжнародного кримінального суду після ордера на арешт Путіна

1300
За словами президента країни Сиріла Рамафоси, рішення було прийняте «значною мірою» через «несправедливе ставлення» суду до певних країн.
У ПАР заявили про вихід з Міжнародного кримінального суду після ордера на арешт Путіна
У ПАР заявили про вихід з Міжнародного кримінального суду після ордера на арешт Путіна

Президент Південно-Африканської Респубіки Сиріл Рамафоса заявив про вихід його країни з Міжнародного кримінального суду, який минулого місяця видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Таке рішення ухвалила правляча партія «Африканський національний конгрес» (АНК), пише Al Jazeera.

Згідно з ордером проти Путіна, Преторія, яка цьогоріч прийматиме саміт блоку БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка), повинна затримати президента Росії після його прибуття.

«Так, правляча партія… ухвалила рішення про те, що було б розумно, щоб Південна Африка вийшла з МКС», — сказав глава ПАР під час пресконференції, яку він провів разом з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

За словами Рамафоси, рішення було прийняте «значною мірою» через «несправедливе ставлення» суду до певних країн.

«Ми хотіли б, щоб це питання несправедливого поводження було належним чином обговорено, але тим часом правляча партія вирішила, що має відбутися вихід», — сказав він.

Відзначимо, що для виходу країни з Міжнародного кримінального суду рішення має затвердити парламент, у якому «Африканський національний конгрес» має більшість.

Як відомо, Південно-Африканська Республіка відмовилася засудити вторгнення Росії в Україну, заявивши, що «хоче залишатися нейтральною» і «віддає перевагу діалогу, щоб припинити війну».

23 березня цього року у ПАР заявили, що країна розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Тоді як за три дні до цього, 20 березня, представники республіки стверджували, що ПАР усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт Путіна, якщо той, як заплановано, відвідає країну в серпні під час саміту БРІКС.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Згодом генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його у розпорядження суду. 

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Фото: Mikhail Svetlov/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду