Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду

Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду

26 Квітня 2023
1217
26 Квітня 2023
11:38

Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду

1217
Попередню заяву президента ПАР Сиріла Рамафоси про те, що його країна має намір вийти з МКС, назвали комунікаційною помилкою.
Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду
Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду

Південно-Африканська Республіка не планує виходити з Міжнародного кримінального суду (МКС), як раніше заявив президент Сиріл Рамафоса. Про це пише «Радіо Свобода», посилаючись на повідомлення офісу лідера ПАР у ніч на 26 квітня. Попереднє повідомлення назвали комунікаційною «помилкою».

«Президентство хоче пояснити, що Південна Африка залишається підписантом Римського статуту… Це роз’яснення з’явилося після помилки в коментарі, зробленому під час брифінгу для ЗМІ, проведеного владним Африканським національним конгресом (АНК)», — йдеться в повідомленні офісу Рамафоси.

25 квітня Рамафоса на спільній пресконференції з президентом Фінляндії, який приїхав до ПАР з візитом, заявив, що владна партія «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід ПАР із Міжнародного кримінального суду. Рамафоса назвав це «розсудливим кроком».

У серпні 2023 року в ПАР має відбутися саміт країн БРІКС, на який за статусом мають запросити президента Росії.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Після цього міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор заявила, що її країна розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Раніше Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт Путіна, якщо той приїде на саміт БРІКС.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його в розпорядження суду. 

Південно-Африканська Республіка має тісні зв’язки з Москвою, нагадує «Радіо Свобода». Кремль свого часу підтримував боротьбу АНК проти режиму апартеїду.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ПАР публічно не засудила дії Москви, заявивши, що хотіла б зберегти нейтралітет і надає перевагу діалогу з метою завершення збройного конфлікту.

Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду