Апеляційний суд скасував ухвалу про міжнародний розшук блогера Муравицького, обвинуваченого в державній зраді

Апеляційний суд скасував ухвалу про міжнародний розшук блогера Муравицького, обвинуваченого в державній зраді

23 Жовтня 2023
1258
23 Жовтня 2023
18:29

Апеляційний суд скасував ухвалу про міжнародний розшук блогера Муравицького, обвинуваченого в державній зраді

1258
Під час судового засідання журналіст вийшов на відеозв’язок із судом, а також надав документи про те, що отримав політичний притулок у Фінляндії.
Апеляційний суд скасував ухвалу про міжнародний розшук блогера Муравицького, обвинуваченого в державній зраді
Апеляційний суд скасував ухвалу про міжнародний розшук блогера Муравицького, обвинуваченого в державній зраді

Апеляційний суд Житомирської області скасував ухвалу Корольовського райсуду Житомира про оголошення у міжнародний розшук та взяття під варту обвинуваченого в державній зраді журналіста Василя Муравицького.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив прокурор Вадим Левченко.

«В ухвалі суду йшлося про оголошення Муравицького в міжнародний розшук, а другим пунктом було застосувати до нього тримання під вартою. Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, в апеляційній інстанції оскаржується лише тримання під вартою і воно вже далі касаційному оскарженню не підлягає. А суд апеляційної інстанції вирішив відразу два питання і трохи вийшов за межі своєї компетенції», — зауважив Левченко.

За його словами, це нестандартна ситуація, яка чітко не врегульована законодавством. Втім, практика Верховного Суду передбачає: коли судом постановляються ухвали, які взагалі нічим не передбачені, то вони скасовуються. 

Представник сторони обвинувачення допустив, що прокуратура може оскаржити в касаційній інстанції рішення апеляційного суду щодо скасування ухвали про оголошення Муравицького в міжнародний розшук. Однак постає питання про доцільність такого оскарження з огляду на те, що Муравицький вийшов на відеозв’язок із судом, а також надав документи про те, що він отримав у Фінляндії політичний притулок.

На судовому засіданні в понеділок, 23 жовтня, Муравицький заявив клопотання про відвід колегії суддів Корольовського райсуду, яка розглядає його справу. Обвинувачуваний апелював до того, що вона порушує принцип неупередженості та ігнорує розгляд його клопотань.

Корольовський райсуд задовольнив заяву обвинуваченого про відвід колегії суддів. У подальшому цю справу передадуть на автоматичний розподіл для формування нової колегії.

Як повідомляв «Детектор медіа», 1 серпня 2017 року в Житомирі провели обшук у помешканні колишнього місцевого журналіста Василя Муравицького.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йому підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював антиукраїнські публікації.

Муравицького арештували без права на заставу, проте надалі йому поступово послаблювали запобіжний захід. Понад два роки підсудний на засідання не з’являється, а виходить лише на відеозв’язок, адже перебуває за кордоном.

За інформацією Держприкордонслужби, Муравицький 10 червня 2021 року покинув територію України і виїхав до Фінляндії. Хоча на час виїзду з країни до Муравицького був застосований запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

На судовому засіданні в червні 2023 року прокурор Вадим Левченко заявив клопотання про оголошення підсудного в міжнародний розшук.

28 серпня цього року Корольовський районний суд Житомира задовольнив клопотання прокурора та оголосив Муравицького у міжнародний розшук. І от апеляційний суд цю ухвалу скасував. 

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду