Справу екснардепа від «ОПЗЖ» Волошина передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми за держзраду

Справу екснардепа від «ОПЗЖ» Волошина передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми за держзраду

1 Травня 2023
2204
1 Травня 2023
11:19

Справу екснардепа від «ОПЗЖ» Волошина передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми за держзраду

2204
ДБР: З трибуни Верховної Ради й у численних інтерв’ю Волошин поширював російські наративи та вів підривну діяльність проти України.
Справу екснардепа від «ОПЗЖ» Волошина передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми за держзраду
Справу екснардепа від «ОПЗЖ» Волошина передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми за держзраду

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата України від забороненої партії «ОПЗЖ» Олега Волошина. Його звинувачують у державній зраді, побитті ветерана АТО, а також пропагандистській діяльності на користь Росії, повідомляють пресслужби СБУ й ДБР.

Встановлено, що упродовж останніх років Волошин, виступаючи з трибуни Верховної Ради України, а також у численних інтерв’ю та ефірах на телебаченні поширював російські пропагандистські наративи та вів підривну діяльність проти України.

Його слова спотворювали дійсний стан справ у військово-політичному житті країни, у чутливих для людей соціальних питаннях тощо. На думку експертів, усі його виступи у сукупності та за загальним змістом є однією з форм підривної діяльності.

«Він фактично займався пропагандою, яка сприяла досягненню політичних цілей військово-політичного керівництва Російської Федерації відносно Української держави. Цим він шкодив суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України», — пишуть у ДБР.

«Перебуваючи у лавах забороненої партії ОПЗЖ, він публічно поширював кремлівські наративи щодо суспільно-політичної ситуації в нашій державі. Також у своїх численних дописах у соцмережах та виступах у телеефірах Волошин намагався дискредитувати Україну на міжнародній арені. Крім того, він публічно виправдовував створення та діяльність терористичних організації Л/ДНР», — повідомляє СБУ.

Також слідство встановило, що Волошин заподіяв іншій особі «умисні тілесні ушкодження». Ідеться про побиття ветерана АТО влітку 2020 року.

Як повідомляє СБУ, напередодні повномасштабного вторгнення нардеп утік з України до Росії, де наразі переховується від правосуддя.

Депутат обвинувачується у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) та нанесенні умисних легких тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 125 КК України), справу скеровано до суду.

Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

Волошин був обраний до Верховної Ради  від партії «ОПЗЖ» у 2019 році. У парламенті був заступником голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

За даними руху «Чесно», з 24 лютого 2022 року Волошин пропустив усі засідання парламенту, щодо яких є дані. Після розпуску «ОПЗЖ» Волошин вступив у парламентську групу «Платформа за життя та мир», яку очолив Юрій Бойко. 30 січня 2023 року Олег Волошин написав заяву на складання мандата. 

10 лютого Волошину повідомили про підозру у державній зраді.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні. «ОПЗЖ» в Україні заборонили 20 червня. Окрім цієї політсили, в Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» і «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Фото: СБУ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2204
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду