Екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих судитимуть за розгін Майдану заочно

Екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих судитимуть за розгін Майдану заочно

9 Травня 2023
1274
9 Травня 2023
15:37

Екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих судитимуть за розгін Майдану заочно

1274
Міністра часів Януковича звинувачують у поставці підрозділам МВС понад 13 тисяч гранат російського виробництва та застосуванні цих гранат проти мітингувальників. Суд проведе щодо нього спеціальне провадження in absentia.
Екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих судитимуть за розгін Майдану заочно
Екскерівника МВС Захарченка та його підлеглих судитимуть за розгін Майдану заочно

В Україні заочно судитимуть ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих, яких обвинувачують у незаконному постачанні спецзасобів та їх використанні для придушення протестів у лютому 2014 року. Про це повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора.

Так, за клопотанням прокурорів Офісу ГПУ суд ухвалив рішення про здійснення спеціального судового провадження in absentia (за відсутності) щодо колишнього міністра внутрішніх справ України, одного з його заступників та ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України. 

«Це дозволить провести судовий розгляд та прийняти кінцеве рішення без участі обвинувачених», — зазначив Офіс ГПУ.

За даними слідства, колишні правоохоронці в січні 2014 року організували поставку на озброєння підрозділів МВС України спеціальних засобів — понад 13 тисяч гранат російського виробництва.

Надалі обвинувачені, перевищуючи владу та службові повноваження, організували застосування цих спецзасобів працівниками підрозділів внутрішніх справ проти мітингувальників 18 та 19 лютого 2014 року в центральній частині Києва. Внаслідок цього заподіяно тілесні ушкодження 127 особам.

Ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко обвинувачується в організації перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів та розтрати майна МВС України в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України). 

Колишній заступник міністра — у перевищенні влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу та в пособництві в розтраті коштів МВС України (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191).

Ексдиректор Департаменту матеріального забезпечення МВС України — у перевищенні влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, пособництві в розтраті коштів МВС України та в пособництві в незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою із застосуванням фізичного насильства та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України).

Також прокурори висунули додаткове обвинувачення іншому колишньому заступнику міністра внутрішніх справ України, щодо якого судове провадження триває з 2015 року.

За даним слідства, він брав участь в ухваленні Кабінетом Міністрів України постанов, які дозволяли силам МВС використовувати російські спецзасоби проти мітингувальників. Експосадовець обвинувачується в пособництві працівникам правоохоронних органів у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень18 учасникам акцій протесту, тілесних ушкоджень середньої тяжкості 54 особам, легких тілесних ушкоджень 91 особі.

Йому також інкриміновано пособництво працівникам правоохоронних органів у незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою із застосуванням фізичного насильства та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121 КК України).

Частину цих гранат, які не були застосовані проти мітингувальників, суд ухвалив передати Національній поліції України для протидії військовій агресії Росії.

Нагадаємо, у 2019 році Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка. Ексміністра та його оточення підозрюють у відмиванні понад 10,3 млрд грн через Смартбанк (Київ). 

Крім того, Захарченка підозрюють в організації в складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень співробітниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню мітингів, що призвело до масової загибелі людей на Євромайдані в Києві 18–20 лютого 2014 року.

У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства низку держслужбовців часів експрезидента Януковича. Серед них: Андрій Клюєв, Дмитро Табачник, Олександр Клименко, Віталій Захарченко, Олександр Якименко.

Раніше журналісти пов'язували Віталія Захарченка з телеканалом «112 Україна». Однак на каналі заявляли, що не мають стосунку до екскерівника МВС.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду