Мінкульт оскаржує рішення суду про поновлення на посаді директорки Музею Голодомору Олесі Стасюк

Мінкульт оскаржує рішення суду про поновлення на посаді директорки Музею Голодомору Олесі Стасюк

25 Квітня 2023
1553
25 Квітня 2023
10:39

Мінкульт оскаржує рішення суду про поновлення на посаді директорки Музею Голодомору Олесі Стасюк

1553
Восени 2021-го тодішню керівницю музею звинуватили у фальсифікації досліджень та завищенні числа жертв Голодомору.
Мінкульт оскаржує рішення суду про поновлення на посаді директорки Музею Голодомору Олесі Стасюк
Мінкульт оскаржує рішення суду про поновлення на посаді директорки Музею Голодомору Олесі Стасюк

Міністерство культури та інформаційної політики подало апеляцію на рішення суду про поновлення Олесі Стасюк на посаді директорки Національного музею Голодомору-геноциду. Її звинувачують у порушенні умов трудового договору. Про це повідомило МКІП у відповідь на запит «Бабеля».

Міністр Олександр Ткаченко звільнив Олесю Стасюк з посади директорки музею в червні 2022 року, утім вона оскаржила це рішення. 3 квітня Коломийський міський суд Івано-Франківської області ухвалив поновити Олесю Стасюк на посаді.

У своєму наказі про звільнення міністр Ткаченко вказав, що Стасюк не виконала умов трудового договору — не просувала авторитет музею на державному та міжнародному рівні. Міністерство повідомляє, що під час суду надало докази на підтвердження цього. Але, на думку відомства, суд їх не врахував. Мінкульт вважає звільнення Стасюк законним, тому оскаржує рішення суду.

Восени 2021 року навколо музею Голодомору вибухнув скандал: директорка Олеся Стасюк заявила, що музей та інші наукові інститути зробили перерахунок загиблих під час геноциду 1932–1933 років і встановили, що під час Голодомору нібито загинули 10,5 млн людей.

Проти цієї цифри виступили низка наукових установ і десятки науковців. Вони звернулися до громадськості з відкритим листом, де вказали на помилки та фальсифікації в дослідженні музею і заявили, що інформація про більшу кількість жертв не має під собою ґрунтовних і фактологічних досліджень.

У листопаді 2021 року в Міністерстві культури провели робочу нараду, де Стасюк попросили розʼяснити, чому вона просуває від імені національного музею тезу про 10,5 млн жертв, а опонентів звинувачує в антиукраїнській позиції. Як стверджує міністерство, до червня 2022 року директорка цього не зробила, чим порушила умови трудового договору.

Коломийський суд розглянув позов Стасюк до Міністерства культури та інформаційної політики через звільнення в спрощеному режимі. Стасюк на свій захист вказала в суді, що сумлінно виконувала обовʼязки директорки, а звільнили її в той час, коли вона презентувала новітні дослідження. Також 3 березня 2022 року вона написала заяву, що йде в декретну відпуску без збереження заробітної плати до 2 вересня 2022 року — доки дитині виповниться шість років.

Суд поновив її на посаді, мотивуючи тим, що «звільнення позивача проведено без достатніх правових підстав». Суд вказав на дві проблеми з наказом про звільнення. По-перше, наказів видано два: один із датою звільнення, інший — без неї, але тексти наказів ідентичні. По-друге, у наказах зазначено, що Стасюк звільняють з огляду на ст. 5 закону про «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», але ця стаття дозволяє це зробити тільки наступного дня після виходу співробітника з відпустки. Тому звільнення Стасюк є передчасним.

Міністерство не відповіло «Бабелю», чому було два накази про звільнення Стасюк, як це сказано в рішенні суду.

Поки справа перебуває в суді, рішення Коломийського міського суду не набрало чинності. Наразі обовʼязки директорки виконує призначена в липні 2022 року Леся Гасиджак.

Нагадаємо, 16 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. У 2022 році це рішення підтримали парламенти Ірландії, Молдови, Румунії, Німеччини та Чехії, а у 2023 році парламент Бельгії та парламент Ісландії. 15 грудня 2022 року відповідну резолюцію підтримав Європейський парламент.

У листопаді 2022 року опитування соціологічної групи «Рейтинг» показало, що 93% українців погоджуються з твердженням, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Фото: Музей Голодомору

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1553
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду