Московський суд заочно арештував Христо Грозєва

Московський суд заочно арештував Христо Грозєва

21 Квітня 2023
1441
21 Квітня 2023
19:30

Московський суд заочно арештував Христо Грозєва

1441
Наприкінці 2022 року засновника Bellingcat МВС РФ оголосило в розшук.
Московський суд заочно арештував Христо Грозєва
Московський суд заочно арештував Христо Грозєва

Лефортовський районний суд Москви сьогодні, 21 квітня, заочно заарештував на два місяці засновника Bellingcat Христо Грозєва. Про це пише NV.ua із посиланням публікацію російського видання «Медиазона», яке розмістило коментар адвокатки Вероніки Полякової, вона на суді представляла інтереси Грозєва.

Як повідомляється, судове засідання проходило в закритому режимі. Грозєву загрожує до двох років позбавлення волі за звинуваченням у «незаконному перетині російського кордону».

Захисниця не змогла розкрити деталі звинувачення, пославшись на підписку про нерозголошення даних слідства.

ФСБ у липні 2022 року звинуватила Грозєва у допомозі українській розвідці, яка, за версією відомства, планувала викрасти російський військовий літак, нагадує «Медиазона».

Сам Грозєв говорив, що разом із командою Bellingcat робив розслідування про спроби ФСБ та ГУР Міноборони України обдурити один одного.

Цього року у лютому поліція Великої Британії заборонила Христо Грозєву та членам його родини бути присутніми на церемонії премії BAFTA.

Нагадаємо, Христо Грозєв очолив міжнародний розслідувальний медіапроєкт Bellingcat у січні 2022 року. Проєкт веде журналістські розслідування, аналізуючи дані з відкритих джерел. Публікації Bellingcat стосуються резонансних справ: про причетність російської влади до збиття боїнгу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи-молодшого та письменника Дмитра Бикова. Також Грозєв є одним з авторів розслідування про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, яке Bellingcat оприлюднило у 2020 році.

26 грудня 2022-го МЗС Росії оголосило у федеральний розшук Христо Грозєва. Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме не зазначено.

У травні 2022-го в інтерв’ю Дмитру Гордону Грозєв заявив, що близьке оточення  Володимира Путіна бажає смерті російського диктатора.

Photo by JULIEN DE ROSA/AFP via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1441
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду