На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні

На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні

6 Березня 2023
775
6 Березня 2023
11:34

На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні

775
Два фільми презентують їхні творці.
На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні
На фестивалі Artdocfest у Ризі показали вісім фільмів про війну в Україні

У Ризі триває Міжнародний фестиваль документального кіно Artdocfest/Riga. На ньому показали шість фільмів про війну, розв’язану Росією в Україні.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, в четвер показали фільм «Коли в Бучу прийшла весна», знятий режисерським подружжям, українкою Мілою Тешаєвою та німцем Маркусом Ленцем. Картину представив і відповів на запитання глядачів один зі співавторів, Маркус Ленц.

У п’ятницю на фестивалі продемонстрували 28-хвилинну короткометражку «Away/Геть». Її герої — 16-річні художники-біженці з України Андрій та Аліса, які влаштували перфоманс на вулицях Будапешта: малювали мапу України, якою повзають кілька механічних солдатів із літерами Z на спині. Маленькі діти переставлять солдатиків так, аби вони повзли геть за українські кордони.

У суботу та неділю була показана дилогія литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс» (2016) і «Маріуполіс-2» (2022). 

Також у неділю можна було переглянути картину Дмитра Томашпольського «Лариса Кадочникова. Війна» (2022). У стрічці українська акторка, яка зіграла свого часу Марічку у фільмі «Тіні забутих предків», а після 24 лютого вирішила залишитися в Києві, розказує про буття української столиці в найважчі дні війни.

Інша стрічка «Вітер зі Сходу» (2022), знята режисеркою Катериною Степанковою, розповідає, як її мама акторка Ада Роговцева у 2014 році зібрала акторську бригаду, яка вже багато років їздить на фронт і підтримує українських захисників.

У понеділок на фестивалі продемонструють також дві роботи на воєнну тему української режисерки Аліси Коваленко — її останню працю «Ми не згаснемо» (2023) та давнішу «Аліса в Країні війни» (2015). Коваленко сама представить свої роботи та відповість на запитання глядачів.

«Укрінформ» зазначає, що війна в Україні стала основною темою фестивалю «Артдокфест», про що зокрема свідчить його емблема: три пальці руки в жовто-синіх кольорах, підняті догори як знак тризуба.

Як писав «Детектор медіа», на цьогорічному фестивалі Artdocfest у двох конкурсних програмах — Artdocfest Open та «Балтійський фокус» — беруть участь понад 30 фільмів. До складу журі програми «Балтійський фокус» увійшла українка Юлія Сінькевич.

Фото: Artdocfest/Riga

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
775
Читайте також
10.03.2023 09:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
2 473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду