29 квітня на фестивалі goEast у Вісбадені відбудеться дискусія про етичність експлуатації війни в Україні

29 квітня на фестивалі goEast у Вісбадені відбудеться дискусія про етичність експлуатації війни в Україні

27 Квітня 2023
488
27 Квітня 2023
12:26

29 квітня на фестивалі goEast у Вісбадені відбудеться дискусія про етичність експлуатації війни в Україні

488
Серед учасників дискусії — режисерка Аліса Коваленко та продюсер Ілля Гладштейн.
29 квітня на фестивалі goEast у Вісбадені відбудеться дискусія про етичність експлуатації війни в Україні
29 квітня на фестивалі goEast у Вісбадені відбудеться дискусія про етичність експлуатації війни в Україні

23-ій фестиваль кіно Центральної та Східної Європи goEast стартував 26 квітня у німецькому місті Вісбаден і триватиме до 2 травня.

У конкурсній програмі фестивалю беруть участь документальні фільми «Ми не згаснемо» (Франція, Польща, Україна, США) Аліси Коваленко, «Батьківщина» (Норвегія, Швеція, Україна) Олександра Михалковича та Ганни Бадзяки, а також художній фільм Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» (Україна).

Крім того, під час фестивалю в різних позаконкурсних програмах покажуть «Атлантиду» (Україна, 2019) Валентина Васяновича, «Крихка пам’ять» (Україна, 2022) Ігоря Іванка, «Хайт» (Україна, 2021) Сашка Протяга та «Це побачення» (Україна, 2023) Наді Парфан.

29 квітня у межах фестивалю за підтримки Українського Інституту відбудеться панельна дискусія «Ukrainexploitation», під час якої обговорюватимуть питання етичності експлуатації війни в Україні на іноземному телебаченні, а також у кіно. Як повідомила «Детектору медіа» журналістка Марина Грицай, яка нині живе у Вісбадені, серед її учасників будуть зокрема режисерка Аліса Коваленко, продюсер Ілля Гладштейн та представник суспільного мовника ARTE.

Після 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, чимало телевізійників, незалежних кінематографістів, репортерів з усього світу приїжджають, аби знімати те, що відбувається, зазначають організатори кінофоруму.

«Українська кіноіндустрія навряд чи виграє від присутності цих “десантників” (таке порівняння в тексті анонсу дискусії вжито щодо охочих з усього світу побачити справжню війну на власні очі та відзняти ексклюзивний матеріал. — Ред.). Багато українців працюють фіксерами, ризикуючи власним життя, часто без страховки та робочого контракту. Ми знайомі з цим явищем з інших охоплених війною регіонів — Сирії, Іраку та Афганістану. Однак у 2023 році можна було б очікувати, що тема етики стане важливою для медіаагентств, телерадіомовників і виробничих компаній. У цій панельній дискусії ми дійдемо до суті проблеми, водночас висвітлюючи приклади ініціатив, які підтримують українську кіноіндустрію, а не експлуатують її», — так анонсують майбутню дискусію на сайті фестивалю.

Щорічний фестиваль кіно Центральної та Східної Європи goEast уперше відбувся у 2001 році у Вісбадені. Фестиваль заснувала директорка Німецького кіноінституту Клаудіа Діллманн. У вступі до каталогу першого фестивалю вона написала: «Настав час відкрити себе до ідей, образів, міфів та історій наших східних сусідів».

Головний приз фестивалю — статуетка «Золота лілія», а також 10 тис. євро — вручають переможцю в номінації «Найкращий фільм». Також вручаються нагороди за найкращий документальний фільм, найкращу режисерську роботу і приз за художню оригінальність. Переможців у кожній номінації визначає міжнародне журі. Міжнародну нагороду кінокритиків присуджує журі з ФІПРЕССІ.

Фото: goEast / Facebook

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
488
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду