У день народження Івана Миколайчука у Чернівцях стартує фестиваль глядацького кіно

У день народження Івана Миколайчука у Чернівцях стартує фестиваль глядацького кіно

9 Червня 2022
1837
9 Червня 2022
18:48

У день народження Івана Миколайчука у Чернівцях стартує фестиваль глядацького кіно

1837
Вхід на всі події вільний за попередньої реєстрації. На фестивалі пройде збір коштів для ЗСУ.
У день народження Івана Миколайчука у Чернівцях стартує фестиваль глядацького кіно
У день народження Івана Миколайчука у Чернівцях стартує фестиваль глядацького кіно

У Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно «Миколайчук Open». Його організатори хочуть вшанувати кінематографічну славу буковинського актора і кінорежисера Івана Миколайчука, йдеться в анонсі форуму.

Партнером події виступить Державне агентство України з питань кіно.

Із 15 до 19 червня фестиваль дасть можливість подивитися «найновіші українські фільми, які ще не виходили в національний прокат, програму ретроспективи, творчі зустрічі з авторами та дискусії про майбутнє українського кіно».

Розпочне фестивальні кінопокази режисерська робота Івана Миколайчука «Така пізня, така тепла осінь» (1981). Головною подією форуму має стати прем’єра ігрового фільму Тараса Томенка «Будинок "Слово". Нескінчений роман». Це драматична історія українських письменників, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити працювати на благо радянського режиму. Світова прем'єра фільму відбулась торік на Варшавському кінофестивалі.

Потужно заявлять про себе документалісти нової хвилі українського кіно. Глядачі побачать документальний фільм про Закарпаття «Плай» Єви Джишиашвілі, що здобув цього року перемогу в конкурсі українських фільмів Docudays UA на Краківському міжнародному кінофестивалі. Також у Чернівцях покажуть експериментальну версію новітньої історії України на прикладі Dakh Daughters — «Рози. Фільм-кабаре» кінорежисерки Ірени Стеценко. Непресічною подією для поціновувачів музики стане показ документальної стрічки «В. Сильвестров» режисера Сергія Буковського. А тим, хто цікавиться жанровим кіно, буде цікаво переглянути містичний трилер «Еґреґор» Станіслава Капралова.

З програмою кінофестивалю «Миколайчук Open» можна ознайомитися за цим посиланням.

Покази фільмів та спілкування на заходах відбуватимуться офлайн, у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Вхід на кінопокази безкоштовний, за попередньою реєстрацією.

На фестивалі збиратимуть кошти для ЗСУ – для тих підрозділів, у складі яких зараз воюють кінематографісти й кінематографістки. Їхні фільми будуть показані у рамках кінофоруму.

Із нагоди дня народження Івана Миколайчука у його рідному селі Чортория, що на Кіцманщині, традиційно відбудеться фестиваль «На гостини до Івана». Останнім часом проведенню заходу перешкоджали карантинні обмеження.

Іван Миколайчук – лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Насамперед був відомий завдяки ролі у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», а також запам'ятався втіленням молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон». Загалом у його доробку – 34 акторських роботи в кіно. Написав 9 сценаріїв. Розпочинав кар'єру як кінорежисер, однак встиг випустити лише дві власні кінокартини – «Вавилон ХХ» і «Така пізня, така тепла осінь». В УРСР вважався «неблагонадійним».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1837
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду