У Києві розпочався Тиждень швейцарського кіно

У Києві розпочався Тиждень швейцарського кіно

9 Червня 2023
731
9 Червня 2023
11:04

У Києві розпочався Тиждень швейцарського кіно

731
На фестивалі, який триватиме до 14 червня, покажуть зокрема зняту за участі українських кінематографістів стрічку «Ольга».
У Києві розпочався Тиждень швейцарського кіно
У Києві розпочався Тиждень швейцарського кіно

Сьогодні, 9 червня, у Києві стартує Тиждень швейцарського кіно, повідомила компанія «Артхаус Трафік», яка вже вшосте організовує таку подію у співпраці із посольством Швейцарії в Україні.

Фестиваль відкриється історичною біографічною драмою «Закохана в пустелі» режисерки Марґарете фон Тротта з офіційного конкурсу цьогорічного Берлінале. Саме кадром із цього фільму натхненний цьогорічний фестивальний постер.

Кадр із фільму «Закохана в пустелі»

Знята за реальними подіями стрічка розповідає про кризу в стосунках Інґеборґ Бахман і Макса Фріша — одних із найвизначніших письменників ХХ століття. Головні ролі виконують зірка фільмів «Три мушкетери: Д’Артаньян» і «Корсет» Вікі Кріпс (найкраща європейська акторка 2022 року за версією Європейської кіноакадемії), а також Рональд Церфельд, відомий за серіалом «Вавилон-Берлін».

Ще один історичний байопік у програмі — стрічка «Сісі і я» режисерки Фрауке Фінстервальдер. Це також цьогорічна прем’єра Берлінського фестивалю: фільм показали в секції «Панорама», до якої відбирають стрічки з яскраво вираженим політичним, гендерним або соціальним контекстом.

Кадр із фільму «Сісі і я»

У центрі сюжету — графиня, яка стає супутницею найпопулярнішої жінки своєї доби — австрійської імператриці Сісі. Головну роль виконує Сандра Гюллер («Неідеальний чоловік», «Тоні Ердманн»).

У програмі також — картина «Лінія» з офіційного конкурсу Берлінале-2022. Режисерка Урсула Маєр («Щоденник мого розуму», «Мости Сараєва», «Дім») — найвідоміша жінка, яка представляє кінематограф Швейцарії.

Кадр із фільму «Лінія»

Драматичні події фільму розгортаються в сім’ї головної героїні, яка отримує судову заборону наближатися до родинного будинку після того, як ударила свою матір. Українським глядачам одна з акторок, Валерія Бруні-Тедескі, буде відома за стрічками «Літо ‘85», «Лише тварини» та «Як навіжені».

Крім цього, на фестивалі покажуть зняту за участі українських кінематографістів картину «Ольга». Дебютна повнометражна робота режисера Елі Ґраппа вперше побачила світ у Каннах 2021 року, а українську прем’єру мала того ж року на Одеському міжнародному кінофестивалі. Швейцарія ж висувала фільм на здобуття Премії «Оскар» у категорії «Найкраща міжнародна стрічка».

Кадр із фільму «Ольга» 

У фільмі «Ольга» йдеться про українську гімнастку, що має зробити складний життєвий вибір, доки в її країні відбувається Євромайдан.

Організатори Тижня швейцарського кіно також повідомляють, що після завершення фестивалю у Києві активісти та керівники кіноклубів зможуть організувати покази у своєму місті в межах проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». Охочим пропонують подавати заявки на сайті.

Нагадаємо, 8 червня завершився 20-й ювілейний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Перемогу в Національному конкурсі повнометражних фільмів Docu/Україна здобув Мстислав Чернов зі стрічкою «20 днів у Маріуполі». Він також отримав Приз глядацьких симпатій.

Перший в Україні фестиваль квір-кіно SUNNY BUNNY відбудеться в Києві з 22-го по 28 червня 2023 року. Основними локаціями фестивалю будуть кінотеатри «Жовтень» та КІNО42.

2-й Міжнародний кінофестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» пройде з 15 до 20 червня у Чернівцях і відкриється новим фільмом режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна». Цього року фестиваль вперше проведе національний та міжнародний конкурси.

Фото: «Артхаус Трафік»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
731
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду