Оголошено переможців конкурсу документального кіно «Ліфт» від hromadske

Оголошено переможців конкурсу документального кіно «Ліфт» від hromadske

6 Березня 2023
1332
6 Березня 2023
17:30

Оголошено переможців конкурсу документального кіно «Ліфт» від hromadske

1332
Нагородження переможця конкурсу та прем’єрний показ фільмів-фіналістів відбулися 1 березня у київському кінотеатрі «Жовтень».
Оголошено переможців конкурсу документального кіно «Ліфт» від hromadske
Оголошено переможців конкурсу документального кіно «Ліфт» від hromadske

Організатори конкурсу документальних короткометражних фільмів «Ліфт» — hromadske, міжнародний фестиваль документальних та ігрових фільмів Kharkiv MeetDocs і Чеський центр — у кінотеатрі «Жовтень» презентували фільми семи фіналістів. Усі стрічки об'єднані темою війни.

«Документальне кіно є нашою зброєю. Це доказова база злочинів проти українців, яку ми будемо використовувати після перемоги. Це архівація війни», — сказала засновниця Kharkiv MeetDocs Євгенія Крігсхайм.



Головний приз конкурсу отримав фільм «Родинна історія» режисера Олексія Чубуна. У стрічці йдеться про жінку Світлану, яка разом із доньками та мамою змушена емігрувати до Праги, залишаючи все у рідному місті на Київщині.

Стрічку опублікують 7 березня на YouTube-каналі hromadske. Окрім цього, переможець отримав 1000 євро від Чеського центру та спеціальний приз від партнера конкурсу Kharkiv Meet Docs — доступ до індустріальної секції фестивалю Kharkiv MeetDocs, що відбудеться у жовтні 2023 року. У її межах проходитимуть майстер-класи та тренінги від європейських фахівців.

Також роботу під назвою «Будинок 359-й» режисерки Алли Мітюкової відзначило журі від Чеського центру та презентувало для неї подорож до Праги з метою професійного розвитку. Фільм розповідає про зруйнований будинок у Бородянці, на який приходять подивитися жителі селища, об'єднані відчуттям втрати. 

Відзнаку від фестивалю Kharkiv MeetDoc отримали ще два фільми: картина «Паперовий лицар», над якою працювали Олександр Хоменко та Дмитро Шовгель, та стрічка режисера Жори Папоян «Мій Хрест». Вони матимуть докторинг нового проєкту переможця від менторів Kharkiv MeetDocs та Європейської платформи Pitch the Doc.

«Паперовий лицар» висвітлив перший після початку повномасштабного вторгнення літературний вечір у Харкові. Глядачі спостерігають у кадрі за політичним активістом, культурним діячем і засновником магазину літературного мерчу Романом Алімаскіним. 

«Мій Хрест» — особиста розповідь режисера про вимушену розлуку з мамою Таліною, яка була в Маріуполі під час його окупації. Перш ніж емігрувати до Канади, вона приїжджає на тиждень до сина.

Нагадаємо, конкурс «Ліфт» було засновано до десятиріччя hromadske.

Серед членів журі — експерти та експертки в галузі журналістики й документалістики, а саме: головна редакторка hromadske Христина Коціра, головний режисер ютуб-каналу hromadske, кінорежисер та відеооператор Олександр Назаров, засновниця й директорка фестивалю документального та ігрового кіно Kharkiv MeetDocs Євгенія Крігсхайм, виконавча директорка міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs Вікторія Водка та чеський журналіст, військовий репортер, політолог і режисер документальних фільмів Войтех Богач. 

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду