«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу

«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу

10 Січня 2023
4261
10 Січня 2023
00:29

«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу

4261
Російський телеканал отримав ліцензію у нідерландського регулятора.
«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу
«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу

Телеканал «Дождь» отримав ліцензію на мовлення в ЄС 22 грудня. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на рішення Комісаріату з питань засобів масової інформації Нідерландів.

Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах Європейського Союзу. 

Комісаріат Нідерландів «не виявив жодної підстави відповідно до закону для відмови у видачі ліцензії». Попри те, що Національна рада з електронних медіа Латвії припинила мовлення «Дождя» через «загрозу національній безпеці та громадському порядку». Після цього телеканал практично одразу перестали транслювати Литва та Естонія

Нагадаємо, що «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії, і в той самий день телеканал подався на ліцензію у Нідерландах. Підставою для позбавлення ліцензії телеканалу в Латвії стало третє попередження від місцевого регулятора. Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Потім у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього Коростельова звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії. 

Представники телеканалу «Дождь» оскаржили рішення Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) про відкликання ліцензії на мовлення. «Дождь» уже заплатив NEPLP штраф 10 тисяч євро за те, що позначив Крим як частину Росії, а російську армію ведучий каналу назвав «нашою армією». «Дождь» також оскаржив штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латвійською мовою. Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак продовжив мовити в ютубі.

Понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступила також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів. 

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії.

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії. 

Українські медійники підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь».

Читайте, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4261
Читайте також
17.11.2022 13:00
Наталя Стеблина
«Інститут демократії імені Пилипа Орлика»
9 968
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду