Телеканал «Дождь» визнали «небажаною організацією» в Росії

Телеканал «Дождь» визнали «небажаною організацією» в Росії

25 Липня 2023
910
25 Липня 2023
18:11

Телеканал «Дождь» визнали «небажаною організацією» в Росії

910
Ідеться про діяльність іноземних неурядових організацій SIA TV Rain (Латвія) та TVR Studios B.V. (Нідерланди), які створила журналістка Наталія Синдєєва після блокування ресурсів «Дождя» в Росії.
Телеканал «Дождь» визнали «небажаною організацією» в Росії
Телеканал «Дождь» визнали «небажаною організацією» в Росії

Генеральна прокуратура РФ визнала телеканал «Дождь» «небажаною організацією». Про це повідомила пресслужба російського відомства, передає ІМІ.

У повідомленні генпрокуратури, зокрема, йдеться про діяльність іноземних неурядових організацій SIA TV Rain (Латвія) та TVR Studios B.V. (Нідерланди). 

У відомстві зазначили, що обидві організації створила журналістка Наталія Синдєєва, яку раніше оголосили в Росії «іноземною агенткою». Вони були засновані після того, як у країні-агресорі обмежили доступ до всіх ресурсів «Дождя».

Читайте також:

Російська прокуратура стверджує, що ці філіали розповсюджують матеріали організацій, які в РФ вважають «екстремістськими» («Фонд боротьби з корупцією», «штаби Навального»), «терористичними» («Хізб ут-Тахрір»), а також «іноземних агентів» («Медуза», «Радіо Свобода»). Окрім цього, вони «публікують інформаційні матеріали визнаних небажаними організацій».

Відомство переконане, що обидві організації дискредитують російські органи державної влади, правоохоронні органи та поширюють «недостовірні відомості» про війну проти України. Там також відзначили, що ресурси підтримують організації та фізичних осіб з реєстру іноземних агентів.

Нагадаємо, телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року. На початку літа йому видали ліцензію в Латвії, однак уже в грудні позбавили ліцензії.

Підставою для позбавлення ліцензії стали три попередження від місцевого регулятора: спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою», потім ведучий в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього ведучого звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії. Крім того, у каналу не було аудіодоріжки латвійською мовою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, Латвійська асоціація журналістів, а також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. В лютому 2023 року «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики».

Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь». 

Після рішення регулятора «Дождь» продовжив мовити в ютубі, але вже 22 грудня отримав ліцензію на мовлення в ЄС у Нідерландах. 

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

Фото: «Дождь» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
910
Читайте також
13.07.2023 08:58
Альона Нестеренко, «Інститут масової інформації»
1 366
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду