«Репортери без кордонів» та Латвійська асоціація журналістів засудили позбавлення «Дождя» ліцензії. Вимагають пояснити підстави

«Репортери без кордонів» та Латвійська асоціація журналістів засудили позбавлення «Дождя» ліцензії. Вимагають пояснити підстави

8 Грудня 2022
2915
8 Грудня 2022
11:36

«Репортери без кордонів» та Латвійська асоціація журналістів засудили позбавлення «Дождя» ліцензії. Вимагають пояснити підстави

2915
RSF: Рішення анулювати ліцензію негідне європейської країни, яка захищає свободу преси. Регулятор повинен чітко пояснити мотиви своїх дій.
«Репортери без кордонів» та Латвійська асоціація журналістів засудили позбавлення «Дождя» ліцензії. Вимагають пояснити підстави
«Репортери без кордонів» та Латвійська асоціація журналістів засудили позбавлення «Дождя» ліцензії. Вимагають пояснити підстави

В організації «Репортери без кордонів» (RSF) глибоко шкодують про позбавлення ризького незалежного російського телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення у Латвії. Регулятор повинен пояснити причини такого рішення, наполягають у RSF.

«Незрозуміле і тривожне рішення анулювати ліцензію "Дождя" в Латвії негідне європейської країни, яка захищає свободу преси», — сказала Жанна Кавельє, керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF.                 

Вона вважає, що «цензура незалежного російського ЗМІ підриває зусилля із боротьби з кремлівською пропагандою».

Крім того, якщо рішення ухвалено у зв’язку із занепокоєнням щодо «загрози національній безпеці та громадському порядку», як стверджується в офіційній заяві Національної ради з електронних медіа Латвії (NEPLP), регулятор повинен надати чітке пояснення причин, каже Кавельє.

Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів.

Як повідомляє Delfi, асоціація не заперечує, що «Дождь» порушив умови надання ліцензії, показавши в ефірі мапу із зображеним на ній російським Кримом, а також висловлюючи бажання підтримати російських військовослужбовців. «Це неприйнятно ні для нас, ані для латвійського суспільства загалом», — зазначило правління асоціації.

Водночас в асоціації вважають, що рішення Національної ради з електронних медіа Латвії про анулювання ліцензії телеканалу «Дождь» не відповідає тяжкості порушення, якого припустився мовник. Асоціація вважає, що рада може досягти кращого результату, не відкликаючи ліцензію, а продовжуючи моніторинг каналу.

На думку асоціації, телеканалу забракло досвіду роботи в Латвії. «Важливо розуміти, з якого середовища це ЗМІ прийшло і в яких обставинах було змушене покинути терористичну країну», — йдеться в заяві.

Крім того, асоціація вважає невідповідною вимогу NEPLP заблокувати «Дождь» на ютубі на території Латвії, особливо якщо на цій та інших платформах доступний інший контент, який має відверто прокремлівську спрямованість. Досі латвійські органи влади не вимагали його заблокувати, зазначає асоціація.

«Випадок "Дождя" може стати негативним прецедентом для інших ЗМІ, які зареєстровані в Латвії і мовлять російською або іншою мовою, а також негативно вплинути на медіасередовище в Латвії загалом», — зазначає асоціація.

Вона закликає NEPLP опублікувати інформацію про те, як саме «Дождь» загрожує безпеці держави й суспільства. «Закривати ЗМІ на підставі невідомої суспільству інформації – пряма загроза свободі слова», – йдеться в заяві.

«"Дождь" зробив велику помилку, не усвідомивши, що Латвія однозначно на боці України і жодні гуманні заклики підтримати російських новобранців тут не лише неприйнятні, а й неприпустимі. Але, забираючи в каналу ліцензію, ми заганяємо їх назад у російський світ, позначений Кремлем», — заявила асоціація.

Напередодні понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою.

Нагадаємо, 6 грудня Національна рада з електронних медіа Латвії ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення телеканалу «Дождь» через загрозу національній безпеці. Підставою для позбавлення ліцензії стало третє попередження від регулятора.

2 грудня телеканал оштрафували на €10 тисяч. Штраф наклали через те, що «Дождь» позначив тимчасово окупований Крим як частину Росії та назвав російську армію «нашою армією».

Окрім цього, ведучий Олексій Коростельов закликав телеглядачів допомагати російським військовим. Також канал не виконав вимогу супроводжувати російськомовний ефір субтитрами латвійською мовою.

Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак має намір далі мовити в ютубі

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії. В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

«Детектор медіа» писав, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих.

Докладніший аналіз ситуації, що склалася довкола каналу «Дождь», читайте в матеріалі Отара Довженка.

Фото: LETA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2915
Читайте також
07.12.2022 13:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 668
17.11.2022 13:00
Наталя Стеблина
«Інститут демократії імені Пилипа Орлика»
9 970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду