detector.media
Гала Скляревська
Ярослав Зубченко
10.01.2023 00:29
«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу
«Дождь» відновить мовлення на території Європейського Союзу
Російський телеканал отримав ліцензію у нідерландського регулятора.

Телеканал «Дождь» отримав ліцензію на мовлення в ЄС 22 грудня. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на рішення Комісаріату з питань засобів масової інформації Нідерландів.

Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах Європейського Союзу. 

Комісаріат Нідерландів «не виявив жодної підстави відповідно до закону для відмови у видачі ліцензії». Попри те, що Національна рада з електронних медіа Латвії припинила мовлення «Дождя» через «загрозу національній безпеці та громадському порядку». Після цього телеканал практично одразу перестали транслювати Литва та Естонія

Нагадаємо, що «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії, і в той самий день телеканал подався на ліцензію у Нідерландах. Підставою для позбавлення ліцензії телеканалу в Латвії стало третє попередження від місцевого регулятора. Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Потім у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього Коростельова звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії. 

Представники телеканалу «Дождь» оскаржили рішення Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) про відкликання ліцензії на мовлення. «Дождь» уже заплатив NEPLP штраф 10 тисяч євро за те, що позначив Крим як частину Росії, а російську армію ведучий каналу назвав «нашою армією». «Дождь» також оскаржив штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латвійською мовою. Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак продовжив мовити в ютубі.

Понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступила також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів. 

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії.

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії. 

Українські медійники підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь».

Читайте, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY