Латвія не забиратиме візи в співробітників «Дождя»

Латвія не забиратиме візи в співробітників «Дождя»

29 Грудня 2022
2397
29 Грудня 2022
11:51

Латвія не забиратиме візи в співробітників «Дождя»

2397
Немає правової підстави їх анулювати.
Латвія не забиратиме візи в співробітників «Дождя»
Латвія не забиратиме візи в співробітників «Дождя»

Управління у справах громадянства та міграції Латвії ухвалило рішення зберегти візи співробітникам телеканалу «Дождь». Про це повідомляє Delfi.

Після того, як латвійський регулятор анулював телеканалу ліцензію на мовлення, Управління розпочало процес оцінювання віз для співробітників каналу, які дають право на працевлаштування. Їх видають на один рік.

Відомство дійшло висновку, що співробітники «Дождя», які отримали такі візи, можуть залишатися в Латвії і продовжувати працювати, оскільки за умов збереження мети візи немає правової підстави їх анулювати.

У своєму поясненні «Дождь» згадав, що мета візи залишається актуальною, оскільки співробітники продовжують створювати контент для розповсюдження в соціальних мережах і цифрових каналах.

Нагадаємо, 6 грудня Національна рада з електронних медіа Латвії анулювала ліцензію на мовлення російському ліберальному телеканалу «Дождь» як такому, що становить «загрозу національній безпеці та громадському порядку Латвії».  

Підставою для позбавлення ліцензії стало третє попередження від регулятора. 2 грудня Нацрада з електронних медіа Латвії оштрафувала «Дождь» на 10 тисяч євро. Голова регулятора Іварс Аболіньш повідомив, що телеканал у своєму ефірі позначив Крим як «частину» Росії і назвав російську армію «нашою армією». Щодо «Дождя» також порушили справу про адміністративне правопорушення.

Причиною третього попередження стали слова ведучого Олексія Коростельова про допомогу російським військовим. Також Іварс Аболіньш додав, що канал не виконав вимогу супроводжувати російськомовний ефір субтитрами латвійською мовою, а представники «Дождя», не знаючи державної мови, намагалися спілкуватись із чиновниками регулятора російською. Служба державної безпеки Латвії почала перевірку «Дождя», аби з’ясувати, чи справді канал допомагає російській армії.

Ексведучому «Дождя» Олексію Коростельову заборонили в'їзд до Латвії.

Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак має намір далі мовити в ютубі. Головний редактор каналу «Дождь» Тихон Дзядко назвав анулювання ліцензії «абсурдним рішенням, яке не має нічого спільного зі здоровим глуздом». Дзядко порівняв відключення каналу «Дождь» у Латвії із забороною мовника у Росії вісім років тому.

Кабельне мовлення російського телеканалу «Дождь» також припинене у Литві та Естонії.

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії. В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року. Тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації в ефірі мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

«Детектор медіа» писав, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих. Докладніший аналіз ситуації довкола «Дождя» читайте в матеріалі Отара Довженка.

Українські медійники підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь».

Фото: телеканал «Дождь»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2397
Читайте також
07.12.2022 13:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду