Генпрокуратура РФ може внести співробітників телеканалу «Дождь» до бази екстремістів

Генпрокуратура РФ може внести співробітників телеканалу «Дождь» до бази екстремістів

4 Вересня 2023
776
4 Вересня 2023
21:17

Генпрокуратура РФ може внести співробітників телеканалу «Дождь» до бази екстремістів

776
Екстремістами пропонується визнати гендиректорку каналу, головного редактора, журналістів та ведучих «Дождя».
Генпрокуратура РФ може внести співробітників телеканалу «Дождь» до бази екстремістів
Генпрокуратура РФ може внести співробітників телеканалу «Дождь» до бази екстремістів

Генпрокуратура РФ може внести до бази даних екстремістів співробітників російського телеканалу «Дождь», який позиціонує себе як ліберальне та опозиційне до Кремля медіа. Про це повідомляє ASTRA з посиланням на Russia Today.

З пропозицією записати співробітників «Дождя» в екстремісти виступив голова Федерального проєкту з безпеки та боротьби з корупцією Віталій Бородін.

У зверненні до генпрокуратури Бородін закликає визнати екстремістами гендиректорку каналу Наталю Синдєєву, головного редактора Тихона Дзядко, а також журналістів та ведучих «Дождя».

 

Читайте також: Казус «Дождя»: моральна дилема, яка не має розв’язку

Нагадаємо, у 2017 році Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила «Дождь» з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів в Україні через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії. 

Телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року. На початку літа йому видали ліцензію в Латвії, однак уже в грудні позбавили ліцензії.

Підставою для позбавлення ліцензії стали три попередження від місцевого регулятора: спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою», потім ведучий в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього ведучого звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії.  Крім того, у каналу була відсутня аудіодоріжка латвійською мовою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, Латвійська асоціація журналістів, а також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. В лютому 2023 року «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики».

Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь». 

Після рішення регулятора «Дождь» продовжив мовити в ютубі, але вже 22 грудня отримав ліцензію на мовлення в ЄС у Нідерландах. 

Фото: ASTRA.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
13.07.2023 08:58
Альона Нестеренко, «Інститут масової інформації»
1 366
09.12.2022 09:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
4 005
07.12.2022 13:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 671
17.11.2022 13:00
Наталя Стеблина
«Інститут демократії імені Пилипа Орлика»
9 975
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду