В Естонії теж принипиняють транслювати «Дождь»

В Естонії теж принипиняють транслювати «Дождь»

8 Грудня 2022
1047
8 Грудня 2022
14:58

В Естонії теж принипиняють транслювати «Дождь»

1047
Після того, як було скасовано ліцензію «Дождя», зникли правові підстави для його трансляції, кажуть телепровайдери.
В Естонії теж принипиняють транслювати «Дождь»
В Естонії теж принипиняють транслювати «Дождь»

З 8 грудня в Естонії припиняють трансляції російського телеканалу «Дождь», якому Латвія нещодавно скасувала ліцензію на мовлення. Про це повідомив Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду Естонії, передає Postimees

Ліцензія, яку мав канал, давала право поширювати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших країнах. Після її анулювання, з 8 грудня, «Дождь» припинять транслювати.

В Естонії телеканал транслювали телеоператори Telia, Elisa та Home 3, проте у двох з них канал входив до розширеного пакету каналів.

«Згідно із законом про медіапослуги, мовники можуть пропонувати телевізійні програми в межах своїх послуг, якщо вони мають ліцензію країни перебування або іншу правову підставу. Серед телевізійних пакетів компанії Elisa “Дождь” є каналом на вибір, тому призупинення роботи цього телеканалу зачепить невелику частину клієнтської бази», – сказав менеджер зі зв'язків зі ЗМІ Elisa Тааві Тедер.

Фахівець з маркетингу та зв'язків із громадськістю Home 3 Майк-Річард Кох також зазначив, що з 8 грудня оператор більше не транслюватиме «Дождь» в країнах Балтії, включно із сервісами Go3 та Home3 TV. Він додав, що тепер важливі міжнародні новини можна переглянути на телеканалах Euronews та Current Time.

Раніше стало відомо, що з 8 грудня кабельне мовлення російського телеканалу «Дождь» буде припинено у Литві

Нагадаємо, 6 грудня Національна рада з електронних медіа Латвії ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення телеканалу «Дождь» через загрозу національній безпеці. Підставою для позбавлення ліцензії стало третє попередження від регулятора.

2 грудня телеканал оштрафували на €10 тисяч. Штраф наклали через те, що «Дождь» позначив тимчасово окупований Крим як частину Росії та назвав російську армію «нашою армією».

Окрім цього, ведучий Олексій Коростельов закликав телеглядачів допомагати російським військовим. Також канал не виконав вимогу супроводжувати російськомовний ефір субтитрами латвійською мовою.

Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак має намір далі мовити в ютубі

Напередодні понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступила також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви.

Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів.

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії. В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

«Детектор медіа» писав, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих.

Докладніший аналіз ситуації, що склалася довкола каналу «Дождь», читайте в матеріалі Отара Довженка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Читайте також
07.12.2022 13:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 626
17.11.2022 13:00
Наталя Стеблина
«Інститут демократії імені Пилипа Орлика»
9 906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду