Російський телеканал «Дождь» заявив, що його журналістку не впустили до Грузії

Російський телеканал «Дождь» заявив, що його журналістку не впустили до Грузії

14 Березня 2023
1127
14 Березня 2023
20:25

Російський телеканал «Дождь» заявив, що його журналістку не впустили до Грузії

1127
На кордоні журналістці Олександрі Шведченко повідомили, що її не впустять до Грузії «з інших причин», передбачених законодавством, та депортували з країни.
Російський телеканал «Дождь» заявив, що його журналістку не впустили до Грузії
Російський телеканал «Дождь» заявив, що його журналістку не впустили до Грузії

Журналістку російського телеканалу «Дождь» Олександру Шведченко не пустили до Грузії, де вона жила близько року. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на повідомлення самого «Дождя» та його ведучої Анни Монгайт. 

Як з'ясувалося, Шведченко прилетіла з Риги, куди їздила в короткострокову поїздку, однак на грузинському  прикордонному контролі журналістку зупинили, а вже через пів години повідомили, що не впустять до країни «з інших причин», передбачених законодавством. Після цього Шведченко була депортована до Риги зворотним рейсом.

Останній рік вона прожила у Тбілісі.

Анна Монгайт у своїх соцмережах заявила, що грузинська влада навмисно не впускає до країни «демократично» налаштованих росіян.

«Мені здається, настав час керівній партії Грузії видати офіційний закон про потрапляння в країну, де визначать: для росіян антипутінських, демократичних поглядів в’їзд заборонений. Було б усе одразу зрозуміло і ніхто з нас не витрачався б на квитки», — цитує допис Монгайт «Радіо Свобода».

Як зазначило видання, з початку 2023 року у в’їзді в Грузію вже відмовили правозахисниці та засновниці фонду «Насильству.Ні», «іноагентці» Анні Рівіній, журналісту та письменнику Філіппу Дзядку, адвокату Максиму Оленічеву, адвокату Івана Сафронова Дмитру Катчеву. Окрім цього, раніше у в'їзді до країни відмовляли російським опозиціонерам, зокрема, Любові Соболь, Дмитру Гудкову, журналістам Іллі Азару, Давиду Френкелю, Михайлу Фішману та іншим.

Нагадаємо, у 2017 році Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила «Дождь» із переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.

У лютому цього року команда журналістів-розслідувачів Bihus.Info опублікувала на своєму ютуб-каналі відео «Що не так із "Дождем": кримське питання, допомога окупантам і "хоробрий путін”». Українські журналісти коротко нагадали про історію становлення телеканалу, що позиціює себе як ліберальний та опозиційний до Кремля, а також про те, з яких причин він заборонений в Україні.

Фото: «Дождь» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1127
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду