Канал «Дождь» отримав сертифікацію «Ініціатива довіри до журналістики» від «Репортерів без кордонів»

Канал «Дождь» отримав сертифікацію «Ініціатива довіри до журналістики» від «Репортерів без кордонів»

15 Лютого 2023
1194
15 Лютого 2023
09:12

Канал «Дождь» отримав сертифікацію «Ініціатива довіри до журналістики» від «Репортерів без кордонів»

1194
RSF: «Дождь» роками доводив свою незалежність від Кремля. Підтримка російських ЗМІ у вигнанні є для нас пріоритетом. Це доводить ефективність JTI перед деспотичними режимами в умовах інформаційної війни.
Канал «Дождь» отримав сертифікацію «Ініціатива довіри до журналістики» від «Репортерів без кордонів»
Канал «Дождь» отримав сертифікацію «Ініціатива довіри до журналістики» від «Репортерів без кордонів»

Російський телеканал «Дождь» першим серед медіа, які перебувають в еміграції, отримав сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики» (Journalism Trust Initiative, JTI) від міжнародної організації «Репортери без кордонів».  

Як повідомляють RSF, відзнака видана на основі ретельного огляду професійним аудитором редакційної практики медіа та його прозорості, зокрема прозорості його власників.  

Із сертифікаційною анкетою «Дождя» можна ознайомитись тут. 

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар назвав ініціативу «ефективним механізмом саморегулювання для винагороди надійної журналістики в жахливих умовах, таких як розв’язана Кремлем інформаційна війна».  

Організація стверджує, що канал «Дождь» «роками доводив свою незалежність від Кремля», і вважає, що його нагородження «доводить корисність JTI перед деспотичними режимами». 

«Ми раді зарахувати TV Rain до медіа, які доводять свою відповідність до стандартів JTI. Ми закликаємо великі технологічні платформи, рекламодавців і регуляторів взяти до уваги цей сигнал»,  сказав він. 

RSF заявляють, що для них є пріоритетом підтримка медіа, вимушених виїхати з Росії. Минулого року організація разом із фундаціями Рудольфа Аугштейна та Шопфліна заснувала фонд JX. Цей фонд покликаний швидко та гнучко допомагати працівникам ЗМІ, щоб вони могли продовжувати роботу відразу після того, як покинули зони війни та кризи. Як повідомляють RSF, «Дождь» є бенефіціаром JX Fund.  

«Прозорість і відкритість були основними цінностями TV Rain в Росії. Входячи в [новий етап] життя «Дождя» як європейського телеканалу, ми прагнемо зберегти ці принципи. Ми стали першим телеканалом російською мовою, який пройшов сертифікацію JTI. Для нас важливо будувати майбутні відносини з потенційними партнерами та аудиторією на принципах прозорості»,  сказала генеральна директорка «Дождя» Наталія Сіндєєва. 

У RSF відзначають, що отримання сертифікаційного знака Journalism Trust Initiative є особливо важливим для «Дождя» у контексті підозр після рішення латвійського регулятора анулювати йому ліцензію на мовлення. Канал нещодавно отримав ліцензію на мовлення в Нідерландах і переміщує більшість свого персоналу та операцій до Амстердама. 

«Ініціатива довіри до журналістики» була розроблена за ініціативою «Репортерів без кордонів» (RSF) групою міжнародних експертів під егідою Європейського комітету стандартизації (CEN) і опублікована у грудні 2019 року. Наразі понад 500 ЗМІ впроваджують цей інструмент на різних етапах, зокрема RTÉ News (Ірландія), Exit News Albania, SWI swissinfo.ch (Швейцарія), Studio Kalangou у Нігері, France Télévisions або Les Surligneurs. Відповідність стандартам «Ініціативи» перевіряє незалежний орган сертифікації Deloitte. 

Телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року. На початку літа йому видали ліцензію у Латвії, і з 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах з Риги. 

У грудні «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії. Підставою для позбавлення ліцензії телеканалу в Латвії стало третє попередження від місцевого регулятора. Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Потім у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього Коростельова звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії.  

Представники «Дождя» оскаржили рішення латвійської Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) про відкликання ліцензії на мовлення. «Дождь» уже заплатив NEPLP штраф 10 тисяч євро за те, що позначив Крим як частину Росії, а російську армію ведучий каналу назвав «нашою армією». «Дождь» також оскаржив штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латвійською мовою.  

Понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою. 

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступила також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів. 

Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь». 

Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак продовжив мовити в ютубі. А вже 22 грудня телеканал «Дождь» отримав ліцензію на мовлення в ЄС за рішенням Комісаріату з питань засобів масової інформації Нідерландів. 

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

Фото: «Дождь»  
 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Читайте також
07.12.2022 13:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду