Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»

Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»

25 Серпня 2022
1450
25 Серпня 2022
21:03

Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»

1450
Як ідеться у зверненні, «Довженко-Центр» став центром популяризації української культури та перспективи.
Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»
Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»

В Асоціації європейських кіноархівів і сінематек (Association des Cinémathèques Européennes, ACE) вважають, що «Довженко-Центр» став важливою частиною інформаційної мережі, яка знайомить світ з українським мистецтвом. Про це наголошується у зверненні Асоціації до президента України Володимира Зеленського.

Також в АСЕ підкреслюють важливість збереження цілісності колекції: «Важливо підтримувати цілісність колекції Довженко-Центру, щоби Центр продовжував її зберігати, відкриваючи доступ до неї для дослідницьких і освітніх цілей, а також для кінофестивалів та інших культурних подій за кордоном.

Для членів Асоціації та сотень інших кіноінституцій і фестивалів Довженко-Центр став безцінним центром популяризації української культури та перспективи протягом місяців великої війни, а його команда високо цінується у міжнародній спільноті. Вони сформували важливу частину інформаційної мережі, яка у цей вирішальний час познайомила з українським мистецтвом чимало нових глядачів у всьому світі».

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Ряд культурних інституцій виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

Тиждень тому у МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру». 

Фото: «Довженко-Центр»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1450
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
608 дн. тому
Тут 20.08 була публікація по темі з посиланням на пана Сергія Тримбача. Мій тезка, пан Тримбач, трохи забув: міністр Кулиняк намагався перенести Центр в руїну оздоровчого центру на кіностудії не в 2011, а восени 2008-го. І автор цього коменту був одним з тих, хто цю спробу зірвав.(у мене в архіві досі лежить висновок технічної експертизи цієї недобудови). В 2011-му була друга спроба по суті злити Центр забудовнику, і саме я тоді оприлюднив отриману інформацію(документально підтверджену) про те, що забудовник зайшов на територію Центру з великими ознаками корупції в держкіно. І все було пригальмовано. Ну а потім в Центрі з'явився Козленко, який виконав настанову Віті Януковича молодшого і витіснив з Центру всіх "бунтівників". Далі з 2016 р. Іван Козленко з командою палець о палець не вдарили, щоб запобігти забудові території Центру. Тепер вони підняли рейвах, коли фактично вже нічого не можна змінити. Чи можуть все поважне панство, яке зараз почало протестувати проти "знищення Центру" пояснити, як він зможе суто технічно продовжити своє функціонування всередині житлової забудови? Піздно, панове: поїзд відійшов від станції поки ви не бажали бачити, що насправді відбувається за рекламною обкладинкою. При тому бізнес-плані, який почав реалізовуватися за директорства Козленка, Центр в принципі не здатен утримувати будівлю, в якій він знаходиться (вона для нього надто велика -- звідси і багатомільйонні борги). Єдиним можливим шляхом збереження Центру було б перетворення його на культурно-виробничий кінохаб з викиданням звідти забудовника та розвитком тих перспективних кіноінституцій, які на майданчику існували, та створюючи нові. Але спочатку вбили виробничий підрозділ в самому Центрі, потім витурили звідти найкращу та найбільшу в Україні студію дубляжу і мабуть найсучаснішу на той момент студію пост-продакшн. Знесли будівлі де це все розміщувалося, зруйнували інженерну інфраструктуру... Ну й отримали врешті решт очікуваний для будь-кого з мізками в голові результат.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду