«Укранімафільм» планується відновити без державних дотацій — Кудерчук

«Укранімафільм» планується відновити без державних дотацій — Кудерчук

5 Вересня 2022
828
5 Вересня 2022
09:32

«Укранімафільм» планується відновити без державних дотацій — Кудерчук

828
У Держкіно планують розвивати «Укранімафільм» на умовах державно-приватного партнерства.
«Укранімафільм» планується відновити без державних дотацій — Кудерчук
«Укранімафільм» планується відновити без державних дотацій — Кудерчук

Студію «Укранімафільм» планують відновити в тій формі, яка була до приєднання до «Довженко-Центру» і без державних дотацій. Про це голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук сказала в інтерв'ю Lb.ua.

«Державне підприємство "Укранімафільм", яке планується відновити, як і інші студії, такі як "Кінохроніка", "Кінематека", "Кіностудія Довженка", не матиме бюджетних дотацій. Це — підприємства, а отже вони заробляють кошти на свій розвиток.

Виглядає, ніби ми розділяємо Центр ("Довженко-Центр" — ред.) на три частини, але якщо говорити про "Укранімафільм", то ми його повертаємо в той стан, в якому він був до приєднання до "Довженко-Центру". "Украніма" як така не працює, це [приєднання] виявилось неефективним», — розповіла вона. 

Марина Кудерчук зазначила, що студію «Укранімафільм» планують розвивати на умовах державно-приватного партнерства.

«Хотілось би, щоб там була не тільки анімаційна студія, а ще й студентський хаб. В нас не так багато аніматорів і анімаційних студій, і якщо буде єдина платформа, де можуть зустрічатися фахівці цієї сфери з досвідом, можуть готувати молодих фахівців, чим це погано?» — додала голова Держкіно.

Нагадаємо, ліквідація «Укранімафільму» відбулася в 2019 році, хоча банкрутом студія не була. Відбулося це за часів міністра культури Євгена Нищука без зайвого розголосу, багато українських аніматорів дізналися про це постфактум. Наступник пана Нищука Володимир Бородянський у 2020-му дізнався про те, що студію ліквідовано, випадково – від мультиплікаторів під час презентації аудиту Держкіно. Він обіцяв розібратися з цим питанням, але так і не зробив цього, а згодом пішов у відставку.

Що передувало ліквідації? 2017 року Мінкульт призначив директором «Укранімафільму» Дмитра Лісенбарта. Тоді в інтерв’ю він розповідав, що приміщення, яке займала студія на вулиці Кіото, використовувати для створення анімації не можна через відсутність опалення і наявність грибка. Боргів у студії не було, наголошував пан Лісенбарт. Він планував створювати сучасний центр анімації на ВДНГ і на посаді директора намагався отримати держфінансування для студії. Зробити це не вдалося.

Зрештою, Дмитро Лісенбарт звільнився з кіностудії. Щоправда, він не повідомив, що не просто йде з посади, а що студію ліквідовують. Згодом стало відомо, що «Укранімафільм» не просто ліквідували, а приєднали до Національного центру Олександра Довженка.

Як виявилося згодом, 21 березня 2019 року Дмитро Лісенбарт запропонував Центру Довженка приєднати ДП «Укранімафільм» до ДП «Національний центр Олександра Довженка» «з метою забезпечення розвитку національної анімації, створення цілісного виробничо-архівного комплексу, ефективного використання і збереження державного майна». Яким чином Центр Довженка мав забезпечити розвиток анімації – незрозуміло, адже ця установа не є кіностудією та не створює жодних фільмів, не кажучи вже про анімацію. Втім, керівник «Центру Довженка» не заперечував проти такого приєднання і того ж дня попросив міністра культури Євгена Нищука розглянути можливість реорганізації підприємств.

Детальніше про це – в матеріалі «Детектора медіа».

Зазначимо, що 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Деякі культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає громадська рада при Держкіно, Коаліція РПРмедіаспільнота. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
828
Читайте також
27.05.2020 10:00
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
6 919
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду