У 2011-му вже була спроба «перекотити» «Довженко-Центр» до кіностудії імені Довженка – Сергій Тримбач

У 2011-му вже була спроба «перекотити» «Довженко-Центр» до кіностудії імені Довженка – Сергій Тримбач

20 Серпня 2022
2323
20 Серпня 2022
12:01

У 2011-му вже була спроба «перекотити» «Довженко-Центр» до кіностудії імені Довженка – Сергій Тримбач

2323
Колектив «Довженко-Центру» занепокоєний тим, що архів передають «фейковій установі».
У 2011-му вже була спроба «перекотити» «Довженко-Центр» до кіностудії імені Довженка – Сергій Тримбач
У 2011-му вже була спроба «перекотити» «Довженко-Центр» до кіностудії імені Довженка – Сергій Тримбач

Кінознавець, Голова Національної спілки кінематографістів України у 2009–2016 роках Сергій Тримбач розповів, як у Міністерстві культури часів Януковича вже намагалися перенести фільмофонд Довженко-Центру на кіностудію імені Довженка. Тим часом команда «Довженко-Центру» застерігає: будь-які переміщення для архіву несуть великі ризики. Про це в інтерв’ю «Суспільному» сказав Голова кіноархіву «Довженко-Центру» Олександр Телюк.

Спроба перенесення Довженко-Центру вже була в 2011-му. У цей період міністр культури Михайло Кулиняк виступав з ідеєю про нову модель фінансування державних студій. Тоді на місці приміщень, куди мали перенести кіноархів Центру Довженка Сергій Тримбач виявив руїни.

«…мене запрошують на кіностудію імені Довженка: міністр культури Михайло Кулиняк буде оглядати територію, куди перенесуть-перевезуть-перекотять Центр Довженка, передовсім усі фільмові комплекти, усі вихідні матеріали. Сам міністр буде це оглядати? Уже цей факт говорив про те, що йдеться про інтереси людей, які правлять у нашій країні. Ну не міністри ж, як дехто думає, – пригадує тодішній голова НСКУ. – Приходжу, вливаюсь у гурт людей, які супроводжують Кулиняка. Заводять у якесь приміщення, де суцільні руїни, показують: ось сюди перевезуть фільмофонд. Ну, підрихтують, канєшно. Мені хочеться протерти очі: вони що, подуріли всі?».

Зрештою, від ідеї перенесення Центру Довженка відмовилися самі представники Міністерства культури – без пояснень.

Голова кіноархіву «Довженко-Центру» занепокоєний тим, що невідомо, кому передають архів. Цю установу – Науковий центр кінематографії України, що формально займається питаннями вищої освіти, – Олександ Телюк назвав «дуже сумнівною юридичною особою». «Будь-які переміщення архіву несуть великі ризики для архіву. Ці негативні ризики можуть стати непоправними для національного кіно спадку», – додав Телюк.

До того ж, у заяві Держкіно згадують тільки про фільмофонд, хоча «Довженко-Центр» має також кіноархівну та музейну колекції.

  • Фільмофонд «Довженко-Центру» сформовано на базі Київської кінокопіювальної фабрики – найпотужнішої в Східній Європі. Тут зберігається близько 10 тисяч художніх, анімаційних, документальних та науково-популярних фільмів здебільшого українського виробництва.
  • Кіноархів – департамент «Довженко-Центру», що займається збереженням, дослідженням та поширенням нефільмового архіву українського кіно. Це особисті архіви кінодіячів, сценарії, фотодокументи, постери, колекція діафільмів та бібліотека, що нараховує близько 5000 видань про кіно. 
  • Колекція Музею кіно започаткована у лютому 2019 року. Вона малочисельна. Зокрема, зібрання включає обладнання 1967 року, яке використовувалось у процесах обробки кіноплівки на Київській кінокопіювальній фабриці. 

Тим часом компанії, які ведуть будівництво на території колишньої кінококопіювальної фабрики, де розташований «Довженко-Центр», наголошують: будівля, у якій розташовано центр, належить Державному агентству з питань кіно, і «ніяких планів на зміну її функціоналу, пов'язаних з проєктом комплексу, що знаходиться поруч, немає». За два роки у Міністерстві культури не погодили проєкт договору про реконструкцію приміщення між «Довженко-Центором» і компанією-девелопером, кажуть представники «А-Development», що займається будівництвом житлового комплексу White Lines.

Представники «Довженко-Центру» вважають, щоб зберегти кіноархів, потрібні зміни на рівні реформи. «Якщо "Довженко-Центр" потребує реформування, то маємо змінити статус державного підприємства на культурну установу або державну установу, але не різати по живому наш архів і передавати неясно кому», – каже Олександр Телюк.

Нагадаємо, згідно бачення Держкіно, усі об’єкти кінематографічної спадщини та державні підприємства мають бути сконцентровані на трьох кіномайданчиках Це ДП «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка» та ПрАТ «Одеська кіностудія», а також ДП «Національна кінематека». Згідно наказу Держкіно про реоргнізацію, «Довженко-Центр» планують перенести «на вільні площі» зазначених кіностудій. Також у планах Держкіно перемістити туди «Українську студію хронікально-документальних фільмів».

Фото: «Довженко-Центр»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2323
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
609 дн. тому
Мій тезка, пан Тримбач, трохи забув: міністр Кулиняк намагався перенести Центр в руїну оздоровчого центру на кіностудії не в 2011, а восени 2008-го. І автор цього коменту був одним з тих, хто цю спробу зірвав. В 2011-му була друга спроба по суті злити Центр забудовнику, і саме я тоді оприлюднив отриману інформацію про те, що забудовник зайшов на територію Центру з великими ознаками корупції в держкіно. І все було пригальмовано. Ну а потім в Центрі з'явився Козленко, який виконав настанову Віті Януковича молодшого і витіснив з Центру всіх "бунтівників". Далі з 2016 р. Іван Козленко з командою палець о палець не вдарили, щоб запобігти забудові території Центру. Тепер вони підняли рейвах, коли фактично вже нічого не можна змінити. Чи можуть все поважне панство, яке зараз почало протестувати проти "знищення Центру" пояснити, як він зможе суто технічно продовжити своє функціонування всередині житлової забудови? Піздно, панове: поїзд відійшов від станції поки ви не бажали бачити, що насправді відбувається за рекламною обкладинкою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду