Кіноспільнота занепокоєна можливою забудовою «Довженко-Центру»

Кіноспільнота занепокоєна можливою забудовою «Довженко-Центру»

18 Серпня 2022
1278
18 Серпня 2022
16:00

Кіноспільнота занепокоєна можливою забудовою «Довженко-Центру»

1278
У компанії «A-development», що бере участь у будівництві житлового комплексу White Lines на «Голосіївській», кажуть, що будівля «Довженко-Центру» до їхнього проєкту не входить та залишається у власності держави.
Кіноспільнота занепокоєна можливою забудовою «Довженко-Центру»
Кіноспільнота занепокоєна можливою забудовою «Довженко-Центру»

Після оприлюднення наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру» кіноспільнота виступила на підтримку інституції. При цьому кінематографісти висловили занепокоєння тим, що приміщення Довженко-центру можуть забудувати. Зокрема, дописи про це у соцмережах опублікували кінорежисери Ірина ЦіликОлексій РадинськийОльга Безхмельницина. 

«Виявляється, впритул до будівлі, де зараз розміщений Довженко-Центр : Dovzhenko Centre, забудовник A Development будує сучасний ЖК. В проєкті чомусь не врахований Довженко-центр, а на його місці планується новий торговельний центр. Ніколи такого не було, і от знову», – зазначила у дописі на фейсбуку Ірина Цілик.

Попередній варіант ілюстрації на сайті White Lines, що його цитують у дописах кінематографісти

По коментар ми звернулися до компанії «A-Development». 

18 серпня на сторінці White Lines з'явилося роз'яснення та подробиці проєкту «A-Development»

«Будівництво мультифункціонального житлового комплексу White Lines вже на завершальному етапі, ТРК буде розташований в стилобатній частині ЖК – між трьох веж, – йдеться в офіційному повідомленні. – В проєкт нашого комплексу будівля Довженко-Центру не входить та залишається у власності держави».

За цією інформацією, «A-Development» та «Довженко-Центр» уклали проєкт договору організації містобудівної діяльності. Передбачалося, що будівельники виконають реконструкцію та утеплення фасадів Центру, забезпечать благоустрій внутрішнього двору та відремонтують бомбосховище. 

«Обсяг інвестицій орієнтовно складав 27 млн грн,  йдеться у повідомленні компанії. – Зі свого боку, Центр надавав згоду про надбудову металевої конструкції над бомбосховищем, яка дозволяла нам зберегти єдину візуальну лінію фасаду мультифункціонального житлового комплексу White Lines. Пропозицію про укладення вищезгаданого договору ми направили Центру наприкінці 2020 року. Центр, згідно з процедурою, направив пропозицію (проєкт) на розгляд до Міністерства культури. На превеликий жаль, проєкт договору досі не було погоджено Міністерством культури».

Після резонансу щодо можливих дій забудовників на сайті White Lines оновили візуалізацію проєкту будівництва. Зараз на одній з ілюстрацій майбутнього ЖК чітко видно будівлю «Довженко-Центру».

Роз'яснення опубліковали також представники архітектурного бюро «Aрхіматіка», яке задіяне у проєкті. «В проєктному рішенні будівля Довженко-Центру не розглядалась і не розглядається як частина проєкту, – йдеться у дописі на сторінці бюро в інстаграмі. – Будівля належить Держкіно і ніяких планів на зміну її функціоналу, пов'язаних з проєктом комплексу, що знаходиться поруч, немає».

Співінвесторами White Lines є UDP та Futura Hata. Ще один учасник проєкту будівництва – «A-Development». За даними Forbes, операційний контроль за UDP здійснює інвестиційний фонд Андрія Іванова Quarter Partners. Частку компанії Іванов придбав у бізнесмена Василя Хмельницького. Засновником ТОВ «A-Development» є Олексій Баранов. Futura Hata, за даними «Економічної правди», належить Степану Черновецькому. 

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

 17 серпня на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації «Довженко-Центру».

Ілюстрації з сайту ЖК White Lines

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1278
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду