«Еспресо»: Держспецзв’язку не має повноважень вимикати ефір і «прикриває дії КРРТ»

«Еспресо»: Держспецзв’язку не має повноважень вимикати ефір і «прикриває дії КРРТ»

9 Травня 2022
1522
9 Травня 2022
22:16

«Еспресо»: Держспецзв’язку не має повноважень вимикати ефір і «прикриває дії КРРТ»

1522
Канал погрожує держслужбовцям, які відключили ефір, кримінальною відповідальністю.
«Еспресо»: Держспецзв’язку не має повноважень вимикати ефір і «прикриває дії КРРТ»
«Еспресо»: Держспецзв’язку не має повноважень вимикати ефір і «прикриває дії КРРТ»

Телеканал «Еспресо» називає заяву Державної служба спеціального зв'язку та захисту інформації України про відключення цифрового ефіру трьох телеканалів «на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони» «неправдивою інформацією». Про це йдеться в заяві телеканалу, яку його представники передали редакції «Детектора медіа».

«Після того, як за рішенням суду СБУ зобов'язана розслідувати підстави незаконного відключення мовлення “Еспресо”, Держспецзв'язку вигадує свої пояснення і поширює неправдиву інформацію,  — йдеться в заяві. — Ані сама РНБО, ні Концерн РРТ, ні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення чи будь-які інші органи до цього моменту не додумались використовувати рішення, яке не може бути підставою для відключення».

Нагадаємо, у відповіді на запит «Детектора медіа» у службі пояснили, що причина вимкнення каналів — виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

«Еспресо» нагадує, що виконання рішення РНБО було покладене на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Згодом РНБО підтвердила, що це повноваження Нацради, в листі на адресу телеканалу. «Тобто, ні РНБО, ні Держспецзвʼязку, ні Концерн РРТ не мають повноважень відключати телеканал від ефіру. Такі повноваження є у Нацради, яка вже багато разів повідомляла, що рішення про відключення не приймала», — йдеться в заяві телеканалу.

На каналі вважають, що Держспезв’язку намагається приховати дії представників Концерну РРТ, «які без будь-яких правових підстав відключили мовлення» «Еспресо». У заяві йдеться, що канал підніматиме питання притягнення до кримінальної відповідальності людей, які «борються проти офіційного українського інформаційного мовлення».

Тим часом, як повідомили «Детектору медіа» в компанії «Вільні медіа», яка володіє 5 і Прямим каналами, 11 травня має відбутись засідання комітету Верховної Ради з питань інформаційної політики, на яке запросили представників трьох телеканалів, яким відключили ефір. За підсумками засідання «Вільні медіа» вирішуватимуть, чи звертатись до суду (такий намір 5 канал озвучував ще місяць тому).

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал. У Нацраді зазначили, що всі рішення регулятора є на сайті. Серед них немає рішень щодо відключення «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Медіарух та КЖЕ закликали Зеленського втрутитись у ситуацію з відключенням.

Також представники наукової та культурної спільнот вимагають відновити мовлення каналів.

Докладніше про цю ситуацію читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1522
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
NONAME
707 дн. тому
Причина, по якій РНБО дало наказ вимкнути в цифрі та на супутнику (там лише кілька днів не було 5-го і Прямого, останній ще не поновився на Sirius 5E), скоріше всього, має схожу природу з тими, через які відключили в один чудовий день 112, Zik, News One, пізніше - Перший незалежний, Укрлайв, Наш, а зараз - 4 канал.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду