Світлана Орловська: «Ведучі Прямого не критикують дії влади. Всі запитання — після перемоги»

Світлана Орловська: «Ведучі Прямого не критикують дії влади. Всі запитання — після перемоги»

12 Червня 2022
8152
12 Червня 2022
10:01

Світлана Орловська: «Ведучі Прямого не критикують дії влади. Всі запитання — після перемоги»

8152
Генеральна продюсерка Прямого – про роботу каналу під час війни, боротьбу за власний цифровий ефір та часткову оптимізацію штату.
Світлана Орловська: «Ведучі Прямого не критикують дії влади. Всі запитання — після перемоги»
Світлана Орловська: «Ведучі Прямого не критикують дії влади. Всі запитання — після перемоги»

4 квітня Концерн РРТ вимкнув Прямий, а також 5 канал і «Еспресо» із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з протестом до президента, Ради національної безпеки та оборони, СБУ, Міністерства оборони і Нацради з питань телебачення та радіомовлення, в яких просять президента втрутитись і захистити право на професію і свободу слова. «Детектор медіа» докладно розповідав про цю історію.

Це питання 11 травня розглянув парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, але не зміг встановити, хто офіційно ухвалив рішення вимкнути цифровий ефір Прямого, «Еспресо» та 5 каналу. З власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що вимкнення начебто пов’язане з небажанням цих трьох каналів транслювати у повному обсязі спільний марафон загальнонаціональних каналів. Згодом із Банкової пролунали слова про «нарцисизм Порошенка» як причину вимкнення.

Прямий і 5 канал подали до суду на Концерн РРТ і Держспецзв’язку за відключення від цифрового ефіру. Каналам доведеться відповідно до договорів сплатити за послуги «Зеонбуду» півтора мільйона гривень лише за квітень. Але вони не хочуть платити за послуги, яких не отримували, адже сигнал Прямого «Зеонбуд» не транслює.

За словами генеральної продюсерки, вони не проти транслювати єдиний марафон повністю, але хотіли, як і інші канали, виробляти свою частку ефіру. Й говорили про це з Нацрадою і з профільним міністром. «Однак переговори були зірвані через відмову у документальному оформленні, яке б підтверджувало і окреслювало формат співпраці», – додала вона.

Глядачі Прямого мають змогу дивитись канал на всіх платформах, окрім цифрового ефірного телебачення. Світлана Орловська вважає, що, на відміну від єдиного марафону, на Прямому ширше представлений український парламент і експертне коло.

Канал зараз живе за рахунок кредиту і зможе повернутися до заробляння грошей, коли оживе рекламний ринок. За словами генеральної продюсерки, через війну на каналі планується оптимізація штату, але зарплатню будуть платити щомісяця.

Світлано, чи готувався Прямий до повномасштабного вторгнення Росії? Особливо після того, як із Києва почали масово виїжджати іноземні дипломати?

— Готувався. Був резервний  план виходу телеканалу — сервер, копії, матеріали, оперативні знімальні групи тощо.

— Що відбувалося на каналі 24 лютого? Прямий від першого дня війни веде свій марафон? Якщо так, то ви вели його самі чи спільно з іншими каналами?

— 24 лютого ми всі мобілізувалися. Першим запитанням у телефоні було: звідки видаємо ефір, щоб більш оперативно. Прямий із самого ранку 24 лютого одразу перейшов у режим марафону. Ми ведемо свій марафон самостійно. 

— Чи отримував канал пропозицію вести спільний телемарафон «Єдині новини» з моменту його запуску? Якщо так, то від кого і на яких умовах?

— Відповідь на це запитання буде короткою: канал не отримував пропозиції вести спільний марафон «Єдині новини».

— Коли Прямий почав транслювати спільний телемарафон? Скільки годин і які слоти?

— З першого дня спільного марафону ми частково транслювали «Єдині новини» впродовж власного ефіру. І відразу після рішення РНБО щодо виконання указу президента Прямий почав транслювати спільний марафон. 5 днів — повноцінно. Потім впродовж кількох тижнів мали свої чотиригодинні слоти в межах марафону. Наразі спільний марафон транслюємо з 22:00 до 09:00 ранку (окрім цифрового ефірного телебачення, де замість Прямого транслюється сигнал каналу «Рада», – ДМ).

— Чому, на вашу думку, сигнал Прямого, а також 5 каналу і «Еспресо» вимкнули із цифрового ефіру? Чи вважаєте ви такі дії законними?

— Ми вважаємо такі дії незаконними. Чому нас вимкнули? Ми ставили і продовжуємо ставити це запитання: відповіді до цього часу не маємо. Було навіть засідання профільного парламентського комітету. Обіцяли розібратися, але….

— Після того, як президент своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», чи говорили з вами представники Нацради чи інших органів влади про виконання цього рішення? Можливо, були вимоги, чого/кого не можна показувати в ефірі, поки триває війна?

— Була комунікація і з Нацрадою, і з профільним міністром, під час якої обговорювалися шляхи входження в єдиний марафон. Однак переговори були зірвані через відмову в документальному оформленні, яке б підтверджувало і окреслювало формат співпраці  і фіксувало його. Щодо окремих вимог, кого показувати чи ні, розмов не було.

— Чи попереджали керівництво Прямого про вимкнення з цифрового ефіру? 

— Ні. Ніхто не попереджав. Просто вимкнули.

— Директор Прямого каналу Володимир Сташевський сказав, що ви подали заяву до суду  на КРРТ і Держспецзв’язку, та як на залучені сторони  – на «Зеонбуд» і Нацраду. Чи зв’язувався хтось із вами щодо відновлення мовлення?

— Так, ми подали до суду. І будемо відстоювати своє законне право на мовлення. Щодо відновлення цифрового мовлення з нами ніхто не зв‘язувався.

— Чи заплатив канал «Зеонбуду» за надані у квітні послуги?

— Не платили, бо документи на оплату ще не надійшли. Трансляція Прямого каналу в цифровому форматі не відбувається. Тому досить дивно платити за послуги, яких ми не отримуємо. 

— Де глядачі зараз можуть побачити Прямий? Звідки ви мовите?

— Прямий зараз можна побачити в кабельних мережах, на супутнику, ОТТ-платформах і ютубі.

— Скільки годин мовите на добу? З якими каналами/продакшнами співпрацюєте?

— Прямий мовить 13 годин на добу. З дев’ятої ранку до десятої вечора. Співпрацюємо з «Голосом Америки» і Бі-бі-сі.

— Чи велика команда випускає ваш марафон? Хто ведучі?

— Команда, яка видає ефіри, потужна і переможна. Це двісті працівників. Ведучі каналу майже всі в ефірі: Павло Рольник, Олена Курбанова, Влад Волошин, Марія Клюк, Христина Чернега, Наталка Фіцич, Сергій Висоцький, Валерій Калниш, Світлана Орловська, Матвій Ганапольський, Даша Щаслива, Пітер Залмаєв, Анастасія Міщенко, Юлія Вітова, Олександр Близнюк, Андрій Соломка, Слава Варда, Юрій Петрушевський. Тарас Березовець, який донедавна вів ефіри, зараз в армії.

— Ви самі визначаєте, у кого брати коментарі й кого запрошувати в ефір?

— Так, ми самі формуємо ефіри, їхнє наповнення і обираємо гостей.

— Чим, на вашу думку, ваш марафон відрізняється від «Єдиних новин»? Можливо, він доповнює його? Бо я побачила у вас в ефірі багато коментаторів, яких запрошують до загального марафону. Які є у вас експерти, яких немає в них?

— У всіх одна тема: війна. І всі працюють на перемогу України. Є безумовна специфіка ведення ефіру: обмежений доступ до оперативної інформації, бо в країні війна. Є офіційні речники, і виключно вони можуть коментувати ситуацію на фронті. А це головна інформація, яку хочуть чути всі. Тому коло коментаторів чітко визначене для всіх. Але я б не сказала, що ми доповнюємо єдиний марафон. На Прямому ширше представлений український парламент і експертне коло. А також міжнародні експерти. 

— Чи мають Петро Порошенко і представники партії «Європейська солідарність» вплив на редакційну політику каналу?

— Ні.

— Чи допускаєте ви в своєму марафоні критику влади?

— В країні війна. Всі виступаємо єдиним фронтом. Ведучі Прямого не критикують  дії влади. Всі запитання — після перемоги.

— Ви виробляєте ще щось, окрім марафону?

— Так, звичайно. Соціальні ролики, соціальна реклама, новинні матеріали, що стосуються допомоги армії, пораненим, волонтерів. А також програми: «Люди війни», «Зе Вік» і «З Рашіхохотала».

— Як ви вважаєте, чи повинні бути зараз в українському ефірі гумористичні програми? Особливо в інформаційних марафонах?

— Гумор має свої грані і обмеження. Гумор як елемент зневаги і презирства, який висміює росіян і Росію, — так. Весь інший гумор — ні.

— Після двох років епідемії, карантину й локдаунів 2022 рік приніс нове випробування — повномасштабну війну. За рахунок чого зараз існує Прямий? Це інвестиції? Реклама? Якщо це інвестиції, то наскільки ви дотаційні? На вашу думку, як швидко ви зможете повернутися до бізнес-реальності?

—  За рахунок кредитних коштів. Як швидко зможемо повернутися до бізнес-реальності? Коли відновиться рекламний ринок.

— Що відбувалося з вашими працівниками після початку повномасштабної агресії? Багато ваших колег працюють дистанційно?

–— З усіма колегами на зв‘язку. Переважна більшість працює. І дистанційно, і в регіонах. Більшість у Києві. 

—  Скільки ваших працівників служать в армії, чи пішли в тероборону або стали добровольцями?  Є втрати?

– Двадцятеро наших колег в армії та теробороні. Дякувати Богові, непоправних втрат немає. На жаль, у наших колег є втрати і пошкодження  житла. 

— Майже всі теле- і радіоканали змушені відправляти частину працівників у так званий простій або у неоплачувані відпустки, або скорочувати штат. Як справа у вас? Будете скорочувати людей? Вам вдається вчасно платити зарплатню?

— Так, є часткова оптимізація. Багато колег змушені були виїхати, тому згідно з законодавством, беруть відпустку за власний рахунок. Але нікого не звільняємо. І сподіваємося відновити повноцінну роботу всього колективу. Зарплата сплачується щомісяця.

— Чи маєте ви резервну студію на заході України?

— Резервної студії не маємо. Маємо тільки колег з «Еспресо», які дали нам змогу вести паралельний ефір із їхньої студії у Львові. Основна ж студія Прямого від самого початку повномасштабного вторгнення — у Києві. 

— Як виглядатиме канал після перемоги України і завершення війни? Чи думали ви над сценарієм подальшого розвитку Прямого? Чи не ображає вас, що канал називають партійним каналом «Європейської солідарності», звинувачують в упередженості і недотриманні професійних стандартів? Як на вашу думку, має позиціонуватися канал, щоб отримати довіру максимальної кількості глядачів?

— Спочатку — перемога. Після перемоги подумаємо, як виглядатиме канал. А щодо другої частини запитання: чи не ображає нас, що хтось якось…. Ті, у кого є час на якісь звинувачення і розбірки під час війни, нехай цей час і енергію використає на з‘ясування, хто вимкнув Прямий із цифрового ефіру. І як таке може відбуватися в демократичній країні, яка зараз воює за свою свободу. За право бути вільними. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8152
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Mykola Kulbaka
775 дн. тому
Зате без Порошенко і ЄС, друзі! Вперед, до перемоги, під знаменами стандартів ВВС! Наталко, а для тебе все те ж: только от жизни от жизни собачей, Наташа бивает кусачей (с) 1984, пані Лигачова
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду